Оперативна ситуація в районі проведення бойових дій на сході нашої держави ускладнилася. Так, за даними штабу АТО (станом на 17.11), на луганському напрямку епіцентром протистояння стала Світлодарська дуга. «Ворог, з незначними перервами, майже три години обстрілював наші оборонні укріплення з 82 мм мінометів, гранатометів, кулеметів та озброєння БМП на підступах до Луганського. Загалом було випущено майже 90 мін. Українські воїни майже на кожен обстріл відповідали прицільним вогнем», — йдеться у повідомленні прес-центру АТО. На донецькому напрямку найнеспокійніше було на Приазов’ї.
Різку активізацію проросійських формувань на Донбасі констатує й група «ІС». Вона також фіксує починаючи з вересня перекидання сил і засобів (посилення) окупаційних військ на окремих ділянках фронту.
«Не виключено, що найближчим часом формування окупаційних військ будуть здатні перейти до активних наступальних дій тактичного масштабу на одній чи кількох ділянках, де сьогодні спостерігається вогнева активність супротивника», — вважає координатор «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук. Такий прогноз розвитку подій ґрунтується на тому, що командування противника провело цілу низку підготовчих заходів — певні частини й підрозділи пройшли повний курс бойової підготовки, бойового злагодження, насамперед з наступальною тематикою, проведено доукомплектування їх особовим складом і озброєнням, також здійснено накопичення матеріально-технічних ресурсів, проведено приховане перегрупування частин і підрозділів на визначені ділянки.