Армія може брати участь в урегулюванні ситуації в країні тільки після введення надзвичайного або воєнного стану. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявив в. о. міністра оборони Павло Лебедєв.

За його словами, сьогодні Збройні Сили України перебувають у місцях дислокації і функціонують у штатному режимі. Однак загострення ситуації змусило посилити охорону складів зі зброєю та боєприпасами, зізнався Павло Лебедєв. Він назвав безпідставними чутки про те, що військова техніка задіяна в урегулюванні кризи в країні, а інформацію про залучення ЗС проти мирних демонстрантів — провокацією.

«Участь підрозділів Збройних сил згідно зі статтями 17 і 37 Конституції України у внутрішньополітичній боротьбі повністю виключена. Але загострена ситуація в країні не залишила байдужими військовослужбовців і співробітників Міністерства оборони. Як громадяни України, вони також висловили свою громадянську позицію. Зокрема, були проведені загальні збори особового складу Збройних Сил України, на яких 87% військовослужбовців підтримали дії Президента щодо врегулювання наявного конфлікту мирним шляхом і недопущення загострення громадянського протистояння», — заявив керівник оборонного відомства.

Експерти здивовані висловленням такої громадянської позиції. Адже вона обговорювалася військовими не вдома, сидячи на кухні, поза службою. Це було зроблено привселюдно на зборах у військових частинах, де люди були при виконанні. І як же це можна порівняти із заявами в. о. міністра про те, що армія поза політикою?

Днями громадська комісія з розслідування порушень прав людини в Україні (її створено для моніторингу реалізації громадянами прав на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 року. — Авт.) закликала військовослужбовців ЗС України, співробітників МВС і СБУ не порушувати Конституцію й не допустити застосування сили до учасників мирних акцій протесту. Це звернення від імені комісії підписав її голова Володимир Василенко, доктор юридичних наук, Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя Міжнародного кримінального трибуналу в колишній Югославії.

Особливу увагу в цій петиції приділено військовим. У ній зазначається, що виконання військовослужбовцями не властивих збройним силам функцій, навіть за умови переодягання у форму інших силових структур, є злочином і тягне за собою кримінальну відповідальність.

Тим, хто присягав на вірність народу України, нагадують, посилаючись на закон про Збройні Сили України, що «накази або розпорядження командирів і начальників не можуть бути підставою для незаконних дій проти цивільного населення». За те, що був відданий або виконаний вочевидь злочинний наказ, військовослужбовці несуть відповідальність за законом.

Такі заяви були актуальні в період активної фази протистояння між протестувальниками і спецпідрозділами в центрі столиці, вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

— Побоювання, що може бути задіяна армія у розв’язанні конфлікту, були високі в той «гострий момент», коли в «Беркута» вочевидь бракувало сил і почали використовувати внутрішні війська. До того ж хвиля протестів покотилася регіонами. Наразі, в період затишшя, коли триває якийсь переговірний процес, сама необхідність у додаткових резервах відпала. Та й про введення надзвичайного стану вже не йдеться, — каже експерт.

Утім, подібні нагадування армії про те, що вона з народом, як профілактика завжди корисні. Особливо нині.