На цю тему у «Голосі України» було опубліковано кілька матеріалів. Ішлося про кричущі випадки беззаконня, байдужості і жорстокості, що сталися у Сумській обласній спеціалізованій психіатричній лікарні № 2. Заклад розташовано в одному з сіл Охтирського району, тож тривалий час для широкого загалу залишалося невідомим все, що там відбувається. 
Аж поки від низької температури в палатах не захворіли на пневмонію та померли кілька пацієнтів. Керівництво обласного відділу охорони здоров’я знайшло тимчасовий вихід із ситуації, прийнявши рішення про переведення хворих до іншого закладу. Але персонал психлікарні № 2 на чолі з головним лікарем вчинили спротив, заблокувавши дорогу автобусам, на яких пацієнтів хотіли перевезти до спеціалізованого закладу в Ромнах.
Події, про які ми раніше розповідали, відбулись у січні нинішнього року. Однак досудовим розслідуванням встановлено, що все розпочалося набагато раніше. Згідно з матеріалами обласної прокуратури, неприпустимо низька температура у лікарняних палатах, яка іноді опускалася до 10 градусів, трималася з листопада 2016-го по січень нинішнього року. Від холоду потерпали 453 людини, і смерть 4 із них, дійшли висновку слідчі, «перебуває у причинному зв’язку з порушенням температурного режиму в лікарні».
На початку нинішнього року було здійснено ексгумацію семи трупів пацієнтів психлікарні, котрі померли у грудні минулого року. У документах зазначалося, що вони пішли з життя від серцево-судинної недостатності, набряку головного мозку або інтоксикації організму. Насправді, з’ясувалося, що патологоанатомічного дослідження тіл померлих пацієнтів у психлікарні не проводили. Це зробили лише після ексгумації, і виконані судово-медичні експертизи засвідчили: принаймні п’ятеро пацієнтів психлікарні № 2 померли від гнійної пневмонії. 
У матеріалах слідства наголошується, що головний лікар спеціалізованого закладу Лілія Неофітна раніше 14 років пропрацювала пульмонологом. Тож вона не могла не розуміти небезпеки, на яку наражаються пацієнти через низьку температуру в палатах. На відміну від інших хворих — в інших лікарнях, вони були абсолютно беззахисними перед обставинами, у які потрапили не зі своєї волі. «За наявною інформацією, головний лікар ставилася до пацієнтів лікарні як до неповноцінних членів суспільства», — зазначається у матеріалах обласної прокуратури.
22 листопада разом з обвинувальним висновком вони були передані до суду. Рано чи пізно там поставлять крапку у цій резонансній справі, яка «прославила» Сумщину. Колишнього головного лікаря звинувачують у катуванні пацієнтів, залишенні їх у небезпеці, що спричинило смерть, та у підбуренні до складання службовою особою завідомо  неправдивих офіційних документів.
Останнє стосується колишнього лікаря-патологоанатома, котру судитимуть разом із колишнім головним лікарем. Не встоявши перед пресингом керівника, вона внесла до медичної документації неправдиві відомості, чим сприяла приховуванню інших правопорушень.
Обвинуваченим загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.