Делегація Верховної Ради України під час офіційного візиту до Скоп’є провела зустріч з головою Парламенту Республіки Македонія Талатом Джафері та представниками Собранія.


Члени делегації депутатської групи Верховної Ради із міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія, до якої увійшли її керівник, народний депутат Андрій Шинькович, та його колеги Михайло Кобцев і Роман Мацола, обговорили питання посилення міжпарламентських зв’язків між країнами, а також розвиток економічних та культурно-соціальних відносин. У зустрічі також взяла участь посол України в Республіці Македонія Наталія Задорожнюк.


А. Шинькович, зокрема, наголосив на тому, що Україна і Македонія як дві молоді держави можуть обмінятися цінним досвідом проведення реформ та державотворення.


Т. Джафері у свою чергу повідомив, що македонська сторона зацікавлена у зміцненні стосунків та співпраці з українськими партнерами у різних сферах.

Довідково

У Верховній Раді України депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія розпочала роботу 30 березня 2017 року. До її складу увійшли народні депутати: Андрій Шинькович, Олександр Герега, Дмитро Лінько, Андрій Гальченко, Михайло Кобцев, Роман Мацола, Володимир Мельниченко, Андрій Немировський та Сергій Скуратовський.

А 4 вересня 2017 року на засіданні Собранія Республіки Македонія було ухвалено рішення про формування депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною.


Cторони відзначили, що законодавці обох країн співпрацюють і підтримують один одного в рамках міжнародних організацій, зокрема ПА ОБСЄ і ПА Ради Європи. Співрозмовники зійшлися на думці, що Македонія і Україна прагнуть якнайшвидше інтегруватися до ЄС та НАТО.


Спікер Т. Джафері висловив подяку Україні за підтримку Македонії на шляху демократичного розвитку і просування до євроатлантичних структур.


Під час візиту також передбачені зустрічі українських депутатів з керівником депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною і членами групи, іншими представниками парламенту та уряду Республіки Македонія.
Також члени депутатської групи провели зустріч із заступницею міністра закордонних справ Республіки Македонія Артою Точі та представниками міністерства.


Народні депутати подякували македонській стороні за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Учасники зустрічі відзначили необхідність підвищення обсягу взаємного товарообігу та посилення інвестиційної співпраці.
Також було підкреслено, що цей візит сприятиме зміцненню відносин в політичній, економічній, освітній і культурній сферах.


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.