До кінця 2017 року на добровільній основі буде об’єднано майже половину всіх громад країни. Це реальний шанс змінити не лише адміністративно-територіальний устрій, а й створити нові паритетні взаємовідносини між державою та спроможними територіальними громадами. Про це заявила народний депутат від фракції «Народний фронт» Олена Бойко (на знімку).

«Народжена урядом Яценюка 1 квітня 2014 року реформа місцевого самоврядування по праву визнана однією з найуспішніших реформ в Україні. Відхід від неефективної радянської моделі державного управління був архіважливим, адже до реформи з майже 12 тисяч територіальних громад 5 тисяч були дотаційними на рівні 70 відсотків, а півсотні — на рівні 90 відсотків. Роздрібнені, бідні громади уповні залежали від центральної влади, не були здатні виконувати власні повноваження, надавати якісні публічні послуги. Звісно, це не сприяло розвитку локальної економіки», — сказала вона.
Також депутат розповіла про конкретні результати реформи.
«Що ми маємо нині? Оновлення інфраструктури, нові робочі місця, нову якість публічних послуг, перспектива нових інвестицій та розвитку локальної економіки. Відбулось збільшення власних доходів місцевих бюджетів майже на третину порівняно з минулим роком, зросли надходження по основній групі податків, збільшилась частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті (з 2015 року із 45,6 відсотка до нинішніх 49,3), зросла частка капітальних видатків місцевих бюджетів (на 15 відсотків), а це розвиток територій, інфраструктури тощо. Тобто успіх реформи є визнаним, бо громади справді стають спроможними і самодостатніми», — зазначила Олена Бойко
Зокрема, вона додала, що політична партія «Народний фронт» є послідовною в підтримці реформи.
«11 листопада 2017 року відбувся черговий з’їзд нашої партії, на якому було схвалено виконання програми за період з листопада 2014 року та визначено основні напрями політики партії на 2018—2019 роки. І серед стратегічних завдань щодо підтримки реформи місцевого самоврядування було затверджено: продовження політики децентралізації; ліквідація інституту голів обласних і районних державних адміністрацій та введення інституту префектів. Ми — за спроможні громади, адже сильна громада формує сильну державу», — резюмувала Олена Бойко.