Час — один із найцінніших ресурсів, що є у людини. Бувають періоди, коли нам його страшенно бракує, але при цьому залишається чітке розуміння, що час є, от тільки він десь зникає, як вода просочується у пісок... Як знайти час для кар’єри, родини та реалізації своїх бажань і як приборкати «пожирачів часу» — з’ясовували спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Якщо є потреба більше встигати на роботі, приділяти увагу рідним та й себе в повсякденних справах не втратити, а часу стає дедалі менше, — варто проаналізувати свій розпорядок дня. Можливо, десь причаїлися хронофаги?.. Навіть якщо ви не знаєте, що то таке, — вони напевне оселилися у вашому житті. Термін «хронофаги» прийшов із тайм-менеджменту і означає «пожирачі часу», які забирають чимало вашої уваги та відволікають від вирішення завдань. І дуже часто це наші повсякденні дії.
* Спершу спокійно прийміть той факт, що в добі всього 24 години. І чарівного заклинання, щоб їх розтягнути, примножити чи позичити, немає. Отже, допомогти може тільки «інвентаризація» та оптимізація розпорядку свого дня.
* Найпоширеніший нині хронофаг — неконтрольоване використання соцмереж. Якщо робота безпосередньо не залежить від них, варто виділити для онлайну певний обмежений час: наприклад, годину вранці і/або ввечері. Вирішувати вам, та головне — контролювати термін і якість свого перебування в Інтернеті. Те саме стосується і телефонних розмов: не крадіть ні свого, ні чужого часу.
* Також варто проаналізувати свої хобі. Як зрозуміти, чи є вони пожирачами часу? Просто: випишіть усі свої захоплення, зафіксуйте на папері, які переваги отримуєте від них, і підрахуйте, скільки часу вони забирають. Якщо бачите, що вони шкодять вашим пріоритетам, — це хронофаги. Якщо вони потребують забагато вашої уваги та часу, то подумайте, як це виправити. Варто також розуміти, що захоплення насправді може бути джерелом вашого ресурсного стану, в якому вам легше досягати бажаного. Тож не поспішайте прибирати з життя приємні для вас дії. Наприклад, не кваптеся відмовлятися від читання книг, якщо, звісно, при цьому воно не краде час у повноцінного сну.
* Змарнувати ваш час може також елементарна неорганізованість: відкладання справ на потім, нечітка постановка цілей, невміння делегувати повноваження, спроби занадто багато зробити за один раз. Тут немає універсального рецепту. Якщо накопичилися невирішені робочі завдання, то ранжуйте їх за пріоритетністю, складіть грамотний план і дійте згідно з ним.
д Ще кілька слів про ті хронофаги, яких неможливо позбутися, — черги і затори. Якщо ж ви опинилися в одній або другому, — використовуйте час із користю: читайте, слухайте аудіокниги або лекції в стилі TED (приблизно 20 хвилин пізнавальної або профільної інформації на тему, що вас цікавить), зателефонуйте рідним, якщо давно не спілкувалися. Одним словом, зробіть щось корисне.
* Згадайте також, скільки часу ви втратили через те, що боялися здатися неввічливим. І навчіться нарешті говорити «ні» там, де це необхідно. Адже в добі тільки 24 години. І з них майже 9 годин — це ваш робочий час, 7—8 — сон, чимало часу проводимо у транспорті та на кухні... Тож на всі інші сфери життя залишається дуже небагато, а встигнути і зробити потрібно ой скільки. Цінуйте свій час і вчіться використовувати його з найбільшою користю для себе.

Мал. Миколи КАПУСТИ.