Уперше в Житомирі проведено реконструйований обряд закосичення. «Це один із обрядів соціальної ініціації жінки. Він проводиться в семирічному віці, причому обов’язково влітку чи восени. На нього збирається вся родина. Дівчинку садять на кожух, посипають зерном і грошима, при цьому бажають злагоди, гармонії, добра, здоров’я, достатку. Названа мама (хрещена) розповідає про успіхи дівчинки, чого вона навчилася, що любить робити. Далі розчісує їй волосся, зав’язує на голові стрічку. Коси плетуть дві: одну мати, а другу батько. Після того заплетені коси прикрашають, а дівчинку обдаровують: нитками, фартушком тощо. Закосичення допомагає дитині ствердитися на шляху самостійного розвитку, означає її перехід у старший вік. Після цієї події дівчатка повинні активно навчатися того, що вміє доросла жінка: вишивати, прясти, шити, готувати їжу. З цього часу дочка стає справжньою маминою помічницею», — розповідає організатор свята, заступник голови ГО «ЛАДА» Людмила Заліщук.

Закосичували у той день двох сестричок: Богдану та Ангеліну Батенькових. «Дівчатка гарно сиділи, всміхалися, зраділи подарункам, — веде далі пані Людмила. — Однак потім Ангеліна спитала у мами: «А фартушок узагалі навіщо?» Коли ж їй старші жінки хором пояснили, що вона відсьогодні мамі помагатиме, її личко посерйознішало».
Перед обрядом дівчаткам влаштували справжні випробування: змусили перемотати нитки в клубочки, приготувати узвар із сухофруктів, які витягували і вгадували на смак із закритими очима, навіть яйця переносили ложками. Гостям заходу, котрі завітали до Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича, підготували іншу цікаву програму: розповіли про значення коси та волосся в українській культурі, запропонували послухати авторську поезію, гру на дримбі та естрадний спів. Додамо, що бібліотекарі організували ґрунтовну виставку народознавчої літератури, з якою могли ознайомитися всі охочі.

Людмила ЛОБАЧОВА.
Фото автора.

Житомир.