Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вирішив, що російські спортсмени зможуть виступити на Олімпійських іграх у Південній Кореї, але тільки під нейтральним прапором.
На Олімпіаді не лунатиме російський гімн. Жоден співробітник міністерства спорту не буде акредитований на Олімпіаду-2018. Віце-прем’єр РФ із питань спорту, президент російського футбольного союзу і член виконкому ФІФА Мутко довічно усунений від присутності на будь-яких Олімпіадах. Членство олімпійського комітету Росії в МОК тимчасово припинено.
Крім того, Росію зобов’язали відшкодувати 15 мільйонів доларів, витрачених на розслідування, пов’язані з системою допінгу в цій країні. Також МОК заборонив Росії брати участь у церемоніях відкриття і закриття Олімпійських ігор-2018.
Кремлівська влада різко виступає проти участі в Іграх під нейтральним прапором. Президент РФ Путін зазначив, що це «приниження для країни». Очільник олімпійського комітету Росії Жуков запевняв, що такий варіант навіть не розглядається.
Що ж, побачимо, яким буде результат тих грізних заяв.
Заборона на участь Росії в Олімпіаді-2018 пов’язана з антидопінговими розслідуваннями, які тривали півтора року. В результаті у Росії відібрали одинадцять медалей, незаконно отриманих у Сочі.
Як вважають комісії, які проводили розслідування для Всесвітнього антидопінгового агентства і МОК, у Росії діє державна система допінгу. У московській лабораторії підміняли дані про позитивні проби російських спортсменів, у Сочі позитивні проби під контролем ФСБ міняли на чисті.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.