Давидівську об’єднану територіальну громаду створено 23 грудня 2016 року. Об’єднує вона 12 сіл поблизу Львова — понад 12 тисяч осіб.
Будівництво нових доріг, садочків, дитячих та спортивних майданчиків — тут нині великий розмах робіт. На вулицях встановлюють світлофори, які працюють від сонячних батарей, камери відеоспостереження. Давидівська ОТГ відкрила нову музичну школу і випустила перший номер газети «Вісник громади». Незважаючи на невеликий час, громада стала однією з найуспішніших на Львівщині.
Про те, як змінюється життя в селах, які об’єдналися довкола центру Давидова, про виклики, з якими стикається громада, розповідає голова Давидівської ОТГ Володимир Керницький (на знімку).

— Володимире Михайловичу, з чого все починалося?
— З установчої сесії, на якій обрали виконавчий комітет, комісії, затвердили штат. У нас, як дехто каже, великий штат — 65 осіб. Але, на мою думку, це не так багато, оскільки наша громада перейняла на себе багато повноважень. У нас є відділ містобудування і архітектури. Щоправда, тепер маємо певні проблеми з чинним законодавством. Коли йшли на вибори, то казали, що станемо містом обласного значення. У цьому разі в нашій громаді повинні бути відділи, яких немає в сільських радах. Цьогоріч зіткнулися з проблемою, що сертифікований висновок, який надає наш архітектор, земельники не реєструють, тому що немає змін до земельного законодавства. Тому очікуємо ухвалення нових рішень Верховною Радою України.
— Яку підтримку громада отримала від держави?
— Нам виділили 4,2 мільйона гривень базової дотації, ще 5,3 мільйона гривень інфраструктурної дотації і майже 2 мільйони гривень додаткової дотації. Загалом отримали майже 12 мільйонів гривень. Із них 3,5 мільйона гривень скерували на будівництво дитячого садка в Пасіках-Зубрицьких. Загальна вартість будівництва — 18 мільйонів гривень. Ще мільйон гривень виділили на ремонт школи в Давидові. Дах протікав 25 років, завжди не вистачало коштів. Поміняли дах на школі в Чишках. Узагалі, грошей потрібно багато. Було б півмільярда — і їх би витратили, тому що у спадок дісталися запущені села. Багато інфраструктурних об’єктів у жахливому стані, особливо дороги. Щоб відновити клуб у Чишках, потрібен 21 мільйон гривень. Ось такий спадок маємо. Ще ми інвестували понад 20 мільйонів гривень власних доходів у розвиток громади.
— Із чого складаються доходи громади?
— Загальний бюджет громади на 2017 рік становить понад 53 мільйони гривень. Це акцизний збір, єдиний податок, податки на землю і нерухомість. Багато земель, власники яких ще не оформили належно документи на оренду. Нині працюємо з ними. Сподіваюся, наступного року наш бюджет зросте. Це дасть нам можливість зробити ще більше. Працюємо далі над збільшенням дохідної частини бюджету. Зокрема, на нашій території є чимало підприємств, які працюють у нас, а платять податки у Львові. Але в сільської ради важелів впливу було дуже мало.
— Проте ваша громада — одна з найуспішніших в області?
— Ідеться не лише про передачу повноважень і додаткових фінансів органам місцевого самоврядування, а й про те, що, отримавши повноваження, ми повинні ефективно розпоряджатися своїми коштами, забезпечуючи громаді комфорт та якісні послуги.
Щотижня до нас приїжджають юрист та фахівець із Пенсійного фонду, щоб місцеві жителі могли отримати безплатну консультацію. Ми вважаємо, що послуги повинні стати ближче до населення, щоб люди не оббивали пороги райцентру. Тому такі щотижневі консультації вважаємо своїм досягненням і першим кроком назустріч людям. Окрім того, у нас можна отримати безплатну вторинну правову допомогу.
Допомагаємо у створенні ОСББ у 12 багатоквартирних будинках. Навіть надали стартовий капітал для майбутніх ОСББ, щоб допомогти мешканцям у розв’язанні нагальних побутових проблем.
Те, що ми об’єдналися, відчули насамперед бідні села. У них є позитивні результати. У Чишках завершили встановлювати лінію освітлення. Доведено до пуття п’ять кілометрів асфальтованої дороги через село за кошти державного бюджету в рамках програми «Державні дороги». Виділення цих коштів пролобіював народний депутат України Богдан Дубневич. А у Винничках відремонтували дороги. Уперше за роки незалежності. Тут немає дошкільного навчального закладу, Народного дому, вуличного освітлення. Багато робіт і в інших селах. Кожне з 12 сіл — особливе, тому для кожного шукаємо різнобічний підхід до розв’язання проблем.
Загалом намагаємося створювати комфортний простір для життя наших громадян. Особливу увагу приділяємо дітям. Відкрили нову групу Давидівського дитячого навчального закладу, провели капітальний ремонт харчоблока садочка. Пишаємося тим, що з першого вересня в Давидові запрацювала нова сучасна музична школа. Незабаром знайдемо приміщення і для нової спортивної школи. Придбали на умовах співфінансування з обласною радою новий автобус «Школярик» для наших діточок.

Надія ГЕРБОВКА.
Фото автора.

Львівська область.