Майже чотири роки Луганщина живе і працює без такої головної владної структури, як обласна рада. Відновленню діяльності цього органу заважають досить серйозні обставини, спричинені бойовими діями та окупацією російськими військами частини території регіону. Отже, область шукає такі форми роботи, які б сприяли створенню дієвої комунікації з місцевими радами. Найбільш успішною формою співпраці у цьому напрямі показала себе Асоціація органів місцевого самоврядування, створена навесні поточного року.

 

 

Для Луганської області це не є якимось новим досвідом. Таке громадське формування існувало і успішно працювало ще до 2014-го. Але сьогодні діяльність асоціації розглядається під іншим кутом, і пов’язано це, насамперед, із нинішнім статусом регіону.

Цілком зрозуміло, що громадське формування не може замінити обласну раду, але системно аналізувати проблеми органів місцевого самоврядування і в разі потреби надавати дієву допомогу — це під силу. А оскільки до суто організаційних проблем здебільшого додаються фінансові, то головним пріоритетом у діяльності асоціації стали форми роботи, які відкривають можливість доступу органів місцевого самоврядування до ресурсів. І до державних коштів, і до інвестицій міжнародних організацій. У цьому разі йдеться про конкурс проектів місцевого розвитку, на який зроблено основний акцент.


У червні було затверджено положення про цей конкурс, а з обласного бюджету виділено суму в п’ять мільйонів гривень з розрахунку не більше 200 тисяч гривень на кожен проект. Для поліпшення комунікації асоціація насамперед створила в соціальних мережах (Фейсбук) власну сторінку і групу, до якої увійшли сайти всіх районних рад і міст, восьми ОТГ, представників місцевого самоврядування. Це дає можливість не тільки поширювати потрібну для роботи інформацію, скажімо, щодо законодавства, децентралізації, чи передовий досвід, а й обмінюватися думками. Активний інтерес, наприклад, викликали публікації про ситуацію в Новопскові, де ОТГ судиться з райрадою, яка відмовляється передати школи на баланс громади. Для області цей випадок є прецедентом, тому він привертає інтерес органів самоврядування — і тих, хто вже об’єднався у територіальні громади, і тих, хто стоїть на шляху такого перетворення. Але, правду кажучи, люди поки що звикають до публічних висловлювань власної думки і частіше обмежуються лише «лайками» під публікаціями. Керівники асоціації ставляться до цього з розумінням: людей треба вчити висловлювати свою точку зору, давати свою оцінку, тому варто запастися терпінням. До слова, приклад із Новопсковом привів до необхідності створити при раді асоціації власну юридичну службу, яка захищатиме права її членів.


Отже, конкурс проектів місцевого розвитку. У ньому взяли участь 49 місцевих рад, але переможцями рейтингового голосування стали 36 проектів, важливих своєю соціальною значимістю. Найбільшим, фінансування якого передбачає майже 1 млн грн, став проект «Школа — колиска майбутнього Михайлюків» Олексіївської сільської ради Новоайдарського району. Йдеться про капітальний ремонт спортивного залу та придбання обладнання. Членам відбіркової комісії імпонував такий підхід до підвищення якості проведення уроків фізкультури і організації додаткових спортивних секцій для дітей та молоді. Це свідчить про те, що місцеві ради думають про майбутнє села, про те, як закріпити на землі нове покоління. 550 тис. грн сільрада виділила з власних джерел, 443 тис. грн становлять залучені кошти і 200 тис. грн були отримані з обласного бюджету. Чмирівська ОТГ Старобільського району подала проект щодо поліпшення водопостачання в селі Горіхове шляхом капітального ремонту водонапірної вежі. А Сватовому потрібні були кошти на проведення капітального ремонту приміщення та відкриття центру розвитку дитини, в тому числі й для дітей з фізичними вадами.


Нещодавно створена у Кремінському районі Красноріченська територіальна громада серйозно взялася за впровадження системи зі збору та вивезення несанкціонованих сміттєзвалищ. Актуальність проекту полягає у тому, що у селищі та у прилеглих сільських населених пунктах ОТГ вже не перший рік існує проблема засміченості. Тут відсутня структура, яка б надавала послуги зі збору та вивезення сміття, очищення території від забруднень різного характеру, включаючи карантинні рослини тощо.

Втілення проекту у життя допоможе зменшити соціальне напруження і покращити санітарно-епідеміологічну та екологічну ситуацію. Крім того, його реалізація дасть змогу створити додаткові робочі місця з постійною зайнятістю та підвищити інвестиційну привабливість краю.


— Під час розгляду проектів у нас виникла жвава дискусія по Білокуракиному, де пропонується зміцнити матеріально-технічну базу Будинку культури села Курячівка, — розповідає голова Асоціації органів місцевого самоврядування в Луганській області Володимир Прокопенко. — Ми побачили реальний порив бажань і прагнень місцевих жителів, які навіть приїхали на засідання комісії, щоб обстояти свій проект. І обстояли. Ми віддали йому перевагу, оскільки побачили живу участь у ньому великої кількості місцевих жителів. А загалом нас радує, що на всіх територіях виявився, нарешті, інтерес мешканців до зміни життя свого села, селища, міста в кращий бік. І вони шукають для цього різні шляхи.


Щоправда, це прагнення виявляється з різною активністю. Наприклад, Кремінський район подав на конкурс 13 проектів, а решта по 5—8. Але, як показує досвід інших областей, які почали діяти в цьому напрямі раніше, така активність закономірна попервах, допоки не з’являться впевненість у своїх силах і потреба у втіленні таких проектів.


— Ми переглянемо програму нашого конкурсу на майбутній рік, щоб у ній могли брати участь не тільки місцеві ради, а й профільні управління цих рад — відділи культури, освіти, охорони здоров’я, — розповідає Володимир Прокопенко. — Для надання допомоги територіальним громадам у написанні проектів та залучення донорської, а також міжнародної технічної допомоги в структурі виконавчої дирекції асоціації створено Ресурсно-інформаційний центр, до завдань якого входить проведення консультацій, навчання представників громад, пошук джерел фінансування тощо.


Сьогоднішні реалії такі, що гроші на розвиток громад є, але органи місцевого самоврядування поки що не вміють їх залучати. Немає досвіду, немає толкового лідера. Як показали вибори в ОТГ, органам місцевого самоврядування варто серйозно зайнятися пошуком і підготовкою людей із лідерськими якостями. Ситуація в області склалася справді серйозна. Луганщина — єдиний в Україні регіон, який не має інституту з підвищення кваліфікації працівників місцевого самоврядування і влади. Він залишився в окупованому Луганську. Отже, в області немає підготовлених управлінських команд, через що (і це треба визнати) в самоврядування часом приходять випадкові люди. Потрібна школа лідерства. Для області це питання досить злободенне.


Визначаючи роль і значимість Асоціації органів місцевого управління в житті області, глава ОДА Юрій Гарбуз зауважив, що успішна діяльність такого громадського формування допоможе регіону раціонально вирішувати питання децентралізації та інших проведених в країні реформ, а також обстоювати інтереси громадян на всеукраїнському та міжнародному рівнях. І головне — асоціація демонструє тимчасово окупованій частині області ефективність і результативність роботи, що проводиться на підконтрольній території.

ФАКТ

На регіональному форумі з децентралізації, який відбувся в Краматорську ще в травні, члени делегації Луганщини познайомилися з представником Ради Європи Даніелем Попеску. Пізніше земляк Василь Надрага, який в РЄ консультує з питань соціальної політики, організував їхню зустріч у Києві, після чого відбулася поїздка представників області в Страсбург. Це дало можливість заявити про асоціацію на найвищому рівні. Раніше прямих контактів з Радою Європи область не мала, а нині через Асоціацію органів місцевого самоврядування вони з’явилися. Уже є пропозиція щодо підписання меморандуму про співпрацю з Луганською областю. А це відкриває перед регіоном великі можливості, і не можна виключати, що вони торкнуться також і підготовки кадрів.


Фото надане Павлом ВОРОНЦОВИМ.