Органи прокуратури Рівненської області під час вивчення стану законності у сфері містобудівної діяльності виявили непоодинокі випадки несплати забудовниками коштів пайової участі у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів області, тобто вони не дотрималися ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Як встановила Сарненська місцева прокуратура, перед введенням в експлуатацію на території Березнівського району об’єкта нерухомості одна з приватних структур, порушивши вимоги містобудівного законодавства, не уклала з органом місцевого самоврядування договір про пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту і не сплатила до місцевого бюджету пайовий внесок. Внаслідок таких дій бюджет територіальної громади не отримав 1,2 мільйона гривень, які могли використати на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратурою заявлено в інтересах органу місцевого самоврядування та громади позов про стягнення з фірми-забудовника збитків (упущеної вигоди), який Господарським судом Рівненської області 12 грудня розглянуто і задоволено у повному обсязі.

Аналогічний позов було заявлено Рівненською місцевою прокуратурою до одного з товариств з обмеженою відповідальністю. На вимогу прокуратури судом 11 грудня стягнуто з товариства на користь Рівненської міської ради 562 тисячі гривень упущеної вигоди. Про це повідомили у прокуратурі Рівненської області.