У Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) урочисто відкрили виставку з фондового зібрання, присвячену 140-річчю відомого художника Матвія Донцова. Він прожив довге й насичене життя, відійшовши у вічність 1974 року. Митець ніби передав колегам-сучасникам естафету творчого пошуку від «могутньої купки» художників, які працювали у Полтаві на початку й у середині ХХ століття. Тож, окрім 17 полотен ювіляра, в експозиції представлено твори знаних тогочасних майстрів — Григорія Цисса, Соломона Розенбума, Павла Горобця та інших. Усі вони вчилися на видатних зразках світового мистецтва ще в ті часи, коли художників не заганяли у прокрустове ложе соціалістичного реалізму, й залишили нащадкам справжні скарби.
Скажімо, Матвій Донцов був залюблений у природу рідного краю. Його пейзажі й натюрморти стали класикою жанру. Вони вражають не лише технічною досконалістю малювання, а й розмірами. Після нього ті знайомі багатьом краєвиди зображали десятки живописців, але роботи корифея з ними ніколи не сплутаєш. А про жагу ювіляра до творчості на відкритті виставки розповів знаний полтавський художник і кобзар Іван Новобранець. Він іще початківцем відвідав помешкання Матвія Донцова, коли тому виповнилося 96 років. Господар, за словами пана Івана, сидів у кімнаті й малював бузок...
На відкритті виставки художникам і дослідникам мистецтва — цьогорічним лауреатам премії імені Миколи Ярошенка, на честь якого названо Полтавський художній музей (галерея мистецтв), — вручили почесні відзнаки та грошові винагороди.