На майданчику Рівненської АЕС відбулись урочистості з нагоди завершення будівництва і початку проведення комплексних випробувань обладнання комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ), який є першим на діючих атомних електростанціях України.

 

На знімках:

 

з нагоди завершення будівництва КПРАВ
генеральний директор РАЕС Павло Павлишин,
Олександр Шавлаков та Світлана Кульчицька
урочисто перерізали символічну стрічку
та здійснили обхід приміщень комплексу,
оглянули технологічне обладнання.

 

Як зазначив заступник головного інженера РАЕС із загальностанційних об’єктів Федір Кислицин, на КПРАВ РАЕС розпочався перший етап комплексних випробувань на імітаторах РАВ, так звані «холодні» випробування. Другий етап, яким передбачено комплексні («гарячі») випробування з реальними радіоактивними відходами, стартуватиме 1 березня 2018 року. Їх успішне завершення стане початком промислової експлуатації комплексу.

 

Перший віце-президент – технічний директор НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков підкреслив: «Без такого комплексу з переробки РАВ, як на РАЕС, не може бути майбутнього у жодної з українських АЕС. У цьому Рівненська АЕС – флагман НАЕК «Енергоатом»».

 

За словами заступника директора Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Світлани Кульчицької, введення КПРАВ в експлуатацію сприятиме розвитку та підтримці енергетичної незалежності країни. Створений вперше за часи незалежної України такий об’єкт із сучасним технологічним обладнанням – це суттєвий крок вперед в галузі ядерної енергетики, що дозволить підвищити рівень безпеки АЕС та довкілля.

 

Директор Спільного офісу підтримки управління інструментом з ядерної безпеки Девід Корбетт акцентував увагу на успішності міжнародного проекту, а також запевнив у майбутній підтримці Єврокомісією українських проектів.

 

До речі, як сказала директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова, в Компанії розглядається питання будівництва енергоблоку №5 Рівненської АЕС, як заміщуючої потужності після завершення експлуатації перших двох блоків.

 

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надані автором.

 

Голос України