Депутати Рівненської обласної ради на позачерговій сесії минулої п’ятниці висловили своє занепокоєння щодо останніх підтриманих народними депутатами України змін до Бюджетного кодексу України, що стосуються розподілу екологічного податку між бюджетами. Змінами запропоновано залишати в спеціальному фонді обласного бюджету (обласному фонді охорони навколишнього природного середовища) замість 55 лише 35 відсотків від загальної суми сплаченого екологічного податку, а різницю у 20 відсотків спрямовувати до державного бюджету на фінансування ветеринарної медицини.
Депутати облради вважають (і про це написали у Зверненні до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України), що зменшення надходження екологічного податку до обласного природоохоронного фонду призведе до неприпустимо низького фінансування природоохоронної галузі, наслідком чого може стати припинення підтримки основних виробничих фондів природоохоронного значення в робочому стані та запобігання аварійним ситуаціям. Тому просять парламент відновити розподіл екологічного податку у попередніх розмірах: 20 відсотків — до державного бюджету; 55 — до обласних бюджетів; 25 — до сільських, селищних, міських бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад. Інакше на місцях не зможуть упоратися з виром екологічних проблем.
Депутати наводять аргументи. У Рівненській області відповідно до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2017—2021 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 17.03.2017 р.        № 482 зі змінами, потреба лише на першочергові заходи з охорони довкілля з усіх джерел фінансування (державного, обласного та місцевих бюджетів) становила на 2017-й 288,2 млн грн. Зі спрямованих до Мінприроди України тринадцяти запитів про виділення коштів з державного бюджету цього року на виконання природоохоронних заходів на загальну суму 70,5 млн грн жоден не був профінансований. Фінансування природоохоронних заходів здійснювалося лише за рахунок місцевих бюджетів.