У мистецькій галереї Музею історії Національного університету «Острозька академія» відкрилася та діятиме протягом Новорічно-різдвяних свят виставка «Українське Різдво». В її експозиції — витвори народного ремесла, які відродилися з минулих століть. Тут і вишивані янголи, й полотняні ляльки, й різдвяні «павуки», що використовувалися на кшталт нинішніх новорічних ялинок. А цікавинкою виставки стали маґодзи — авторські текстильні ляльки ручної роботи. Вони — від відомої майстрині, дизайнерки, львів’янки Інни Івасюк.

На знімку: лялькарка Інна Івасюк із 4-річною донечкою Уляною на відкритті виставки «Українське Різдво» в Острозі.

У минулих століттях ляльки-маґодзи майстрині творили з підручних матеріалів, при цьому намагаючись надати їм неповторної краси та символізму. Це були прості й водночас прекрасні речі, набиті всередині вовною, а зовні оздоблені вишивкою. У творчому доробку Інни Івасюк, яка взялася відродити «відмираюче» народне ремесло, за десяток літ захоплення цією справою вже є понад тисяча таких оригінальних витворів, а також участь у сотнях виставок, ярмарків та фестивалів.
Маґодзи львівської майстрині поповнили чимало колекцій і в Україні, і за кордоном. Зокрема й приватних. Так, нещодавно ляльки Інни Івасюк стали придбанням народної артистки України Оксани Білозір, співака Павла Табакова, відомого режисера Романа Віктюка та українського політика Ірини Геращенко.
Проста селянська лялька заполонила серце Інни Івасюк ще в п’ятирічному віці, коли вона гостювала у своєї бабусі на Хмельниччині та вперше зіткнулася із забавкою, створеною з ганчірок і вдягненою в картату хустку. А до безпосереднього виготовлення чогось схожого Інна взялася, коли закінчила Львівську академію мистецтв. У деяких ляльках майстрині люд впізнає себе, хоч, за словами головної «маґодзянки» України, вона не ставить собі за мету спеціально змалювати в ляльковому образі чийсь портрет.
— А ще мене інколи запитують, — каже і водночас дивується Інна Івасюк, — чи мають мої ляльки енергетику. Відповідаю: звичайно, якщо подобаються, то відповідно притягують до себе людську душу.

Фото автора.