Погоджувальна рада

Максим Бурбак, Артур Герасимов, Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Юрій Бойко, Ярослав Москаленко, Олег Ляшко.

Нинішній пленарний тиждень у парламенті розпочнеться з розгляду блоку питань національної безпеки та оборони. Першим депутати розглядатимуть президентський законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№ 7163), так званий законопроект про деокупацію Донбасу, який передбачає визначення Російської Федерації як країни-агресора та окупанта.

Як зауважив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Андрій Парубій, законопроект об’ємний — до нього надійшло 673 правки від депутатів, з яких 374 відхилено. «Очевидно, розгляд законопроекту займе декілька годин», — сказав А. Парубій. У вівторок парламент також розгляне законопроекти про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх родин.
У середу в парламенті буде традиційно день ратифікації міжнародних угод. На розгляд Верховної Ради у четвер заплановано блок питань економічної політики, серед них ключові — про приватизацію державного майна (до якого надійшла 731 правка), він пропонує виробити прозорі чіткі механізми проведення приватизації. А також проект закону про товариства з обмеженою відповідальністю (до нього надійшло понад 700 правок). Окрім того, до завершення парламентської сесії (адже наступний пленарний тиждень і нова сесія розпочнеться 6 лютого) парламент має розглянути низку кадрових питань.

Протидія фейкам

Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав депутатів ухвалити проект закону про протидію «фейкам» — свідомому розповсюдженню дезінформації.
«Ми знаходимося на передовій і маємо переймати досвід тих європейських країн та США, які стикалися з цією проблемою», — сказав голова фракції БПП і звернувся до глави парламенту з пропозицією створити робочу групу з підготовки законопроекту про протидію фейкам. «Давайте не будемо забувати, що кількість фейків, які Російська Федерація буде розповсюджувати в нашій державі, тільки зростатиме», — зазначив Герасимов.
Парламентарій також наголосив, що ініційований Президентом України законопроект про деокупацію Донбасу прямо визнає Росію агресором, вводить на законодавчому рівні поняття «російська окупаційна влада» та «російські окупаційні війська», заявив Артур Герасимов. Він також закликав нарешті призначити аудитора Національного антикорупційного бюро України та голову Національного банку.
Потрібно шукати нові можливості для міжнародної підтримки України — заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Фракція підтримує остаточне ухвалення законопроекту № 7163. «Законопроект нарешті законодавчо закріпить факт збройної агресії Росії на Донбасі, визначить факт тимчасової окупації не лише Криму, а й Донбасу, що зумовить відповідні правові наслідки та адекватну міжнародно-правову відповідальність для держави-агресора», — наголосив Максим Бурбак.
«Цей закон створить правові передумови для формування консолідованої претензії України до агресора. Росія і її керівництво понесуть належну політичну, кримінальну і матеріальну відповідальність за міжнародні кримінальні злочини, вчинені проти України та українських громадян», — додав парламентарій. «Народний фронт» також наполягає розпочати 2018 рік з опрацювання нових можливостей для міжнародної підтримки України. «Доки не буде перемоги і гарантій безпеки України, годі говорити про будь-що інше», — підкреслив Максим Бурбак.

Як зупинити військовий конфлікт?

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк підтримав ідею про ухвалення законопроекту про боротьбу з «фейками», однак звернув увагу на те, що «фейкові» та непрофесійні справи фабрикують і правоохоронні органи, переслідуючи людей, котрі борються з корупцією і «заважають їм жити», учасників АТО, однак не зважають на тих, хто продовжує грабувати держбюджет. «А конфіскували у Гонтарєвої вісім мільярдів доларів, виведених через оборудку? Чи провели обшуки в НБУ? Чому Генпрокуратура покриває Гонтарєву? Це злочин проти української державності», — заявив лідер фракції «Самопоміч». О. Березюк також стверджував, що донині процвітає корупція під час отримання дозволів на будівництво — такий дозвіл від Державної архітектурної комісії коштує для забудовників, зі слів депутата, — шість доларів за квадратний метр.
Фракція «Батьківщина» висловила декілька принципових зауважень до законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Зокрема, за словами заступника керівника фракції Андрія Кожем’якіна, до проекту не включено положення про АР Крим, міститься посилання на резолюцію ООН, яку готувала РФ, де основною метою є узаконення Мінських угод, а також пропонується утворити новий орган — Оперативний штаб, який здійснюватиме керівництво силовими діями на сході. «Чому саме президент має виконувати функцію оборони, а не «делегувати» комусь свої повноваження», — сказав А. Кожем’якін. Окрім того, фракція вимагає вирішити кадрові питання — обрати новий склад ЦВК, Рахункової палати, омбудсмена.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив на потребі якнайшвидше завершити військовий конфлікт. На його думку, запропонований законопроект про реінтеграцію Донбасу ускладнить роботу посередницької місії і не містить відповідей на ключове питання — як повернути тимчасово окуповані території до складу України. «Він не відповідає інтересам держави і нам треба йти шляхом, запропонованим у рамках посередницької місії», — сказав Юрій Бойко. Фракція також наполягає на корекції медичної, пенсійної та освітньої реформ, зокрема, проведенні перерахунку пенсій військовим пенсіонерам, зниженні тарифів на житлово-комунальні послуги.

Будь-яка війна завершується миром

Фракція Радикальної партії голосуватиме за законопроект про реінтеграцію Донбасу — заявив лідер фракції Олег Ляшко. Він нагадав слова Черчилля: «Будь-яка війна завершується миром, але до нього є два шляхи — дорога перемоги і дорога поразки». «Україна має йти дорогою перемоги, — наголосив О. Ляшко. — Ніхто нас не захистить, якщо не захистимо самі себе, а наша сила — у єдності. Щоб була сильною країна, повинна була сильною економіка». Ляшко привернув увагу до проблеми, яка турбує селян, — з огляду на вимоги ЄС, селянам забороняють продавати молоко, мотивуючи це тим, що молоко не якісне. Після цього закупівельна ціна на молоко впала з п’яти до двох гривень. На думку депутата, селянам треба надати дотації, дати можливість українським селянам виробляти якісне молоко, а не завозити «якісну бодягу» із закордону і вирізати корів. Ляшко також заявив, що Україна має вимагати від ЄС збільшення квот на українську продукцію.
Андрій Шипко (ДГ «Відродження») звернув увагу на те, що за останні два роки ВВП упав удвічі, спад виробництва відбувається фактично в усіх галузях промисловості, а такі галузі економіки, як літако- та суднобудування — фактично зруйновані. Депутат запропонував створити у парламенті ТСК, яка проведе незалежну експертизу цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і до тих пір відкласти чергове підвищення цін на житлово-комунальні послуги.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») запропонував ухвалити закон про бізнес-омбудсмена. «Цей крок дасть сигнал, що парламент і уряд налаштовані на всебічну підтримку підприємництва», — сказав депутат.
Законопроект про деокупацію Донбасу є «критично невигідний для Москви», бо ним на законодавчому рівні визначається, що РФ є окупантом, заявила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.
За її словами, на сьогодні збитки від окупації Донбасу сягають понад 50 млрд дол. США.
Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного парламенту. Зокрема, голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський відзначив, що не здивується, якщо у вівторок під час розгляду законопроекту про реінтеграцію Донбасу в парламенті знову будуть димові шашки та інші «атаки», однак висловив сподівання, що цей закон зрештою буде ухвалено. С. Пашинський також запросив Генпрокурора на засідання комітету — поінформувати про конфісковані кошти Януковича. Голова соціального комітету Людмила Денісова повідомила, що на 20 січня запланована акція протесту під Кабміном військових пенсіонерів. Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець закликала ухвалити закон про обов’язкове медичне страхування та негайно призначити міністра охорони здоров’я.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ФАКТ

У грудні заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг в Україні сягла 31 мільярда гривень.

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:
— Законопроект про деокупацію — це законопроект, який передбачає законодавче визначення Російської Федерації як країни-агресора.