«План на цей тиждень амбітний, але сподіваюся, тиждень буде результативний, і вдасться вийти на позитивні й злагоджені рішення», — заявив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку).

На запитання, коли парламент розпочне розглядати новий законопроект про вищий антикорупційний суд, глава парламенту поінформував, що до президентського законопроекту № 7441 вже внесено чотири альтернативні депутатські законопроекти. У вівторок ці законопроекти буде запропоновано включити до порядку денного, потім їх розглядатимуть комітети. А розгляд законопроектів у сесійній залі відбуватиметься тільки після рішення профільного комітету. Зважаючи на широкий резонанс та розголос у суспільстві, А. Парубій висловив сподівання, що законопроект якнайшвидше розгляне комітет і потім його буде винесено на розгляд сесійної зали. Однак, на думку Голови Верховної Ради, навряд чи цей законопроект розглядатимуть до кінця поточної сесії, яка завершиться через тиждень.
Чи є потенціал для ухвалення законопроекту про реінтеграцію Донбасу? «Я впевнений, що є потенціал для дуже великої дискусії, — сказав Андрій Парубій. — Бо законопроект передбачає і вирішення організаційних питань — зокрема, створення єдиного координаційного центру всіх підрозділів сектору оборони на лінії ведення військових дій, але також і багато символічних рішень, одне з яких — визнання окупаційними війська Російської Федерації. І тому, передбачаючи непрості й гострі дискусії, я впевнений, що коли дійдемо до завершення розгляду, в залі буде достатня кількість голосів для ухвалення позитивного рішення. Надто важливі й надто символічні завдання стоять у цьому законопроекті, і впевнений, що в тактичних питаннях зможемо знайти порозуміння».
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що під час остаточного голосування парламент зможе знайти вдосталь голосів для ухвалення цього важливого резонансного закону.
Коли буде призначено нового голову НБУ і чи може Верховна Рада вплинути на коливання курсу гривні до долара? На це запитання Андрій Парубій відповів, що як тільки кандидатура нового голови НБУ буде подано до парламенту, він зробить усе можливе, щоби якнайшвидше розглянути це подання. Те саме, відзначив Парубій, стосується і призначення нового складу ЦВК. Глава парламенту нагадав, що кандидати до складу ЦВК мають пройти спецперевірку, як то визначено законом. «Як тільки буде внесено до Верховної Ради подання, я ініціюватиму, щоби кандидати якнайшвидше пройшли спецперевірку, та це питання було розглянуто в парламенті», — сказав Голова Верховної Ради. До того ж він наголосив, що блок кадрових питань стане прерогативою на наступній, восьмій сесії Верховної Ради восьмого скликання, яка за Конституцією розпочне роботу 6 лютого, у перший вівторок лютого. А в проміжку між сесіями депутати працюватимуть два тижні у парламентських комітетах та виборчих округах.
На запитання, чи відбудеться розпуск депутатської групи «Воля народу», Андрій Парубій повідомив, що у керівника групи є заяви про входження до цієї групи. І про це буде оголошено під час пленарного тижня.

Олександра КУЧЕРЯВА.