Стеблівська та Набутівська об’єднані територіальні громади символом своїх населених пунктів обрали лелеку. Обидві ОТГ лише рік працюють самостійно, а вже досягли помітних успіхів у своєму розвитку.

Голова Стеблівської ОТГ Олексій Данильченко показує, як ведеться ремонт сільської амбулаторії.

Фото надано автором.

— До нашої громади, — розповідає голова Набутівської ОТГ Олег Малюга, — ввійшло сім сільських рад і тринадцять сіл. Ми утримуємо велику соціально-культурну інфраструктуру: шість ФАПів, дві амбулаторії, п’ять навчально-виховних комплексів, десять закладів культури, три дитсадки та один дитячий будинок сімейного типу.

Одна із загальноосвітніх шкіл Набутівської громади — відома авторська школа Олександра Захаренка у селі Сахнівка. Видатний педагог-новатор створив унікальний навчально-виховний заклад, аналогів якому немає не тільки в області, а й в Україні. У сільській школі функціонують спортивний комплекс із плавальним басейном, ігрові розвиваючі майданчики, хореографічна зала, планетарій, обсерваторія, музей села. Аби ефективно використати наявний у школі культурно-освітній та спортивний потенціал, поділився Олег Малюга, нинішнього року в Сахнівці буде організовано територіальний дитячий оздоровчий табір. У громади є всі можливості, щоб утримувати такий заклад.

Чималі досягнення демонструє і сусідня Стеблівська ОТГ. До її складу ввійшло чотири сільські та одна селищна ради, дванадцять сільських населених пунктів та селище міського типу Стеблів. Громада утримує п’ять навчально-виховних закладів, дев’ять медичних і власну пожежну частину. «Родзинкою» ОТГ є розвинена мережа закладів культури та дозвілля, головним об’єктом якої по праву вважається Стеблівський музей Івана Нечуя-Левицького. Батьківський будинок «українського Бальзака», де розміщена експозиція музею, мальовничий Стеблів над стрімкою Россю відвідують сотні туристів, шанувальників класика національної літератури. Широко відомі серед мандрівників й культові споруди Стеблева. Екологічний, літературний та релігійний туризм — це також один із напрямів економічного розвитку об’єднаної громади.

— Це наша перспектива, — констатує голова Стеблівської ОТГ Олексій Данильченко. — А поки що основними фінансовими ресурсами громади є місцеві податки. У 2017-му ми отримали на п’ять мільйонів гривень більше податку на доходи фізичних осіб, ніж позаторік. Як це нам вдалося? Тісною співпрацею із підприємствами та сільгоспвиробниками, які працюють на території громади. На сесії Стеблівської селищної ради депутати ухвалили рішення зменшити розмір пайової участі на розвиток інфраструктури до трьох відсотків для юридичних осіб. Це дало значний поштовх до розвитку промислових та сільськогосподарських підприємств. Зменшення податкового навантаження дозволило вкласти кошти в модернізацію виробництва, відкрити нові робочі місця.

Правильними орієнтирами у співпраці ОТГ з місцевим бізнесом поділився й директор черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько.

— Коли є взаєморозуміння громад із товаровиробниками — тоді бізнес звідти не тікає, а навпаки — нарощує свої потужності, — переконаний координатор ОТГ. — Набутівській громаді активно допомагають здійснювати соціально-культурні проекти потужні агропідприємства ТОВ «Агрофірма «Корсунь» та науково-виробнича фірма «Урожай», ПАТ «Стеблівська бавовняна прядильно-ткацька фабрика», відома за своєю популярною серед споживачів торговою маркою «Ярослав». Значну підтримку стеблівчанам надає також лісопереробне підприємство «КОРІС АМ». Місцевий бізнес допомагає громадам в упорядкуванні сіл, асфальтуванні вулиць, з опаленням шкіл та дитсадків. Минулого року в кожному населеному пункті ОТГ, де є дошкільний навчальний заклад, проведено ремонти за рахунок місцевих бюджетів та залучення державних субвенцій. У Набутівській громаді вдалося прокласти чотири кілометри нової дороги і з’єднати автомобільним сполученням два села за кошти НВФ «Урожай».

Ще одним позитивом у співжитті об’єднаних в одну громаду населених пунктів є зростання кількості небайдужих, ініціативних людей. Активісти шукають вітчизняні й міжнародні гранти, домовляються з потенційними спонсорами і меценатами, аби змінити обличчя свого села на розвинене, сучасне, комфортне для старшого покоління і цікаве для молоді.

Так, наприклад, староста невеликого села Корнилівка Наталія Баб’як взяла участь і виграла у конкурсі на кращий соціальний проект. Завдяки ентузіазму старости та її прибічників у Корнилівці з’явилася фітнес-студія, обладнана тренажерами. Крім цього, активісти села впорядкували три криниці, збудували над ними затишні альтанки.

Нові громади — це не лише новий рівень добробуту, а й свідоме, відповідальне мислення керівництва ОТГ. Коли на прохання інваліда-візочника голова громади кидається насамперед ремонтувати дорогу до вулиці людини з обмеженими можливостями. Коли прибулій молодій лікарці, що працюватиме у громаді, купують житло, а ремонт у селищній раді роблять в останню чергу.

Як уже згадувалося, у Набутівської і Стеблівської ОТГ один символ населених пунктів — лелека, оберіг сільських осель. Можливо, уподобання селян збіглися тому, що навколо сіл на луках, левадах, мальовничій річці Рось та її притоках багато гніздиться цих мирних, благородних птахів. Хоч би як там було, однак ширококрила лелека прикрашає нині майже всі адміністративні приміщення ОТГ, школи, дитсадки й багато садиб селян. Жителі громади вірять, що білосніжний птах не тільки захистить від негараздів оселю, а й принесе добробут, затишок, злагоду. Й неодмінно — поповнення у молоді родини, хлопчиків та дівчаток, нових громадян об’єднаних сіл.

Черкаська область.