З'їзд Професійної спілки працівників газових господарств України висловив глибоку стурбованість порушенням методики визначення та розрахунку тарифів на послуги розподілу природного газу.

Делегати з’їзду прийняли Звернення, де зазначають, що «НКРЕКП самоусунувся від виконання своїх безпосередніх обов’язків...»
Йдеться також про кадрові проблеми: «Через вкрай низьку заробітну плату працівників газорозподільних підприємств відбуваються масові звільнення висококваліфікованих робітників та інженерно-технічних працівників галузі по всій території держави.
Підприємства змушені переходити на скорочення робочого часу, що призводить до порушення соціальних прав працівників.
Протягом двох останніх років кількість працівників галузі зменшилася більш як на 20 тисяч чоловік, і це при тому, що нормативна чисельність у галузі заповнена лише на 56 %», — зазначається у зверненні.
Детальніше прояснити ситуацію редакція попросила голову Професійної спілки працівників газових господарств України Сергія Копанічука:
«Згідно з чинним законодавством України, а саме Законами України «Про природні монополії», «Про засади функціонування ринку природного газу», Указом Президента № 1059 від 23.11.2011 року «Про Національну комісію», встановлення тарифів на розподіл природного газу для газових господарств є виключною компетенцією НКРЕКП. Так, відповідно до основного нормативного документа — Постанови НКРЕКП № 236 від 25.02.2016 р. «Про затвердження методики визначення та розрахунку тарифів на послуги розподілу природного газу» Комісія ЗОБОВ’ЯЗАНА забезпечити покриття газорозподільним підприємствам усіх економічно обґрунтованих витрат виробництва. Крім того, відповідно до Постанови НКРЕКП № 369 від 03.04.2013 року розділу IV Умови перегляду тарифів п. 4.3.6 та 4.3.7 Комісія зобов’язана сама ініціювати перегляд тарифів у бік збільшення. (Мається на увазі зменшення обсягів розподілу газу та збільшення мінімальної зарплати з незалежних від суб’єкта господарювання причин).
Основною підставою неперегляду тарифів на розподіл природного газу газорозподільним підприємствам є прийняття Постанов Кабінету Міністрів України № 758 від 01.10.2015 р. та № 187 від 22.03.2017 р., які зрегулювали роздрібну ціну газу для населення, підприємств теплоенергетики та релігійних організацій. Так, ціна на газ для цієї категорії споживачів на сьогодні з врахуванням ПДВ становить 6 958 грн за 1 тис. м куб. природного газу. Структура цієї ціни така:
— НАК «Нафтогаз» вартість газу — 5 818 грн 80 коп. що становить — 83,6% загальної ціни (компетенція встановлення — Кабінет Міністрів);
— НАК «Нафтогаз» націнка — 111 грн 60 коп., що становить 1,6 % ціни (компетенція встановлення — Кабмін);
— Націнка газзбутів 148 грн 20 коп., що становить 2.1 % ціни (компетенція встановлення — Кабмін);
Тарифи на розподіл природного газу облгазів — 696 грн. 00 коп., що становить 10.1 % (компетенція встановлення — НКРЕКП);
Тариф на транспорт Укртрансгаз — 183 грн 40 коп., що становить 2.6 % (компетенція встановлення — НКРЕКП).
Незважаючи на значне збільшення всіх виробничих витрат, що передбачені структурою тарифу на розподіл газорозподільних підприємств, НКРЕКП самоусунулася від виконання своїх безпосередніх обов’язків і протягом 2016-2017 років загальний тариф на розподіл і транспортування природного газу у бік збільшення не переглядала. Якщо на 01.01.2016 року загальний тариф з розподілу та транспортування становив 732 грн. 70 коп. без ПДВ, то таким він залишився на 2018 рік.
Якщо проаналізувати за два останні роки зміни витрат, що передбачені структурою встановленого тарифу, то виробничі витрати збільшилися:
— вартість газу на технологічні, власні потреби на 11 %
— вартість матеріалів, палива, електроенергії, інші матеріальні витрати на 36.5 %
— витрати на оплату праці з нарахуванням на 10.9 %), а потрібно не менше 65 %.
— інші витрати на 35 %.
Яка реакція НКРЕКП.
На сьогодні державний незалежний регулятор перетворився на суто політичну організацію, не виконує своїх обов’язків і своїми діями знищує газорозподільні підприємства галузі, від надійної роботи яких в значній мірі залежить безпека, морально-психологічний стан населення країни. Прислухаючись до заяв Прем’єра, Президента, що встановлена Кабміном ціна на газ споживачам є обґрунтована, і на сьогодні немає підстав її перегляду, НКРЕКП чинить економічний злочин проти понад п’ятдесятитисячної армії газовиків.
Відповіді на наші Звернення від Президента, уряду, Міненерговугілля та НКРЕКП додаємо.
Якщо проаналізувати чинні тарифи на розподіл та транспортування природного газу в частині заробітної плати працівників, то виникає велика соціальна несправедливість. ЧОМУ в загальному тарифі на розподіл природного газу (працівникам газорозподільних підприємств) НКРЕКП закладено заробітну плату в розмірі 5 300 гривень на одного працюючого, а в тарифі на транспортування природного газу (працівникам трансгазів ) — 15 662 гривні на одного працюючого.
Через вкрай низьку заробітну плату у газорозподільних підприємствах продовжуються масові звільнення висококваліфікованих робітників та інженерно-технічних працівників. Так, протягом останніх двох років кількість працівників галузі зменшилася більш як на 20 тисяч осіб і це притому, що нормативна чисельність у галузі заповнена лише на 56 %.
Незважаючи на те, що вже два рази збільшувалася мінімальна заробітна плата в Україні і набрала чинності Постанова НКРЕКП № 236 від 10.03.2017 р., яка зобов’зує регулятора встановлювати заробітну плату працівникам газорозподільних підприємств (облгазам) на рівні середньої заробітної плати працівників промисловості України відповідної адміністративної одиниці, перегляд розміру заробітної плати працівникам газорозподільних підприємств НКРЕКП не проводить.
Враховуючи вищевикладене, середня заробітна плата працівників газорозподільних підприємств на три-чотири тисячі гривень менша, ніж середня заробітна плата працівників промисловості України, що є грубим порушенням ст. 22 Закону України «Про оплату праці».
До питання заробітної плати керівника «Укртрансгазу» Професійна спілка працівників газових господарств України, стосунку не має, бо підприємство «Укртрансгаз» входить до Профспілки працівників нафтової та газової промисловості».

Така позиція голови Професійної спілки працівників газових господарств України Сергія Копанічука.
Оскільки у матеріалі йшлося про кілька важливих державних установ, редакція готова надати слово кожному причетному до цієї проблеми.

В'ячеслав ВОРОНКОВ.