До мистецтва збирати податки для поповнення бюджету вирішили залучити лідерів об’єднаних територіальних громад фіскали Херсонщини. Головне управління Державної фіскальної служби в області започаткувало такий собі лікнеп у вигляді циклу семінарів-тренінгів для голів, юристів, землевпорядників та головних бухгалтерів ОТГ, щоб навчити їх виявляти тіньові бізнесові схеми і знаходити резерви для скарбнички.

На думку податківців, розпочинати ефективне господарювання слід з інвентаризації земель. Вона дає розуміння, де та скільки ріллі обробляють нелегально і не діляться доходами із громадою, скільки саме ділянок «гуляє». Учасникам тренінгу нагадали і про схильність декого з сільських підприємців використовувати працю сезонних робітників без укладання договорів і сплати податку на доходи фізичних осіб. Нерідко вони ж відряджають свою техніку до сусідів для збирання врожаю, оранки тощо, отримуючи платню «чорною» готівкою або просто збіжжям і не перераховуючи до бюджету належної частки.
Чимало професійних секретів, якими поділилися податківці, стали для 47 керівників та службовців виконавчого апарату ОТГ справжнім відкриттям. І можна не сумніватися, що вони використають їх з користю для справи. Та й охочих приїхати на семінар за темою «Заможні громади — вчасно сплачені податки» наступного разу додасться, кажуть у прес-службі ГУ ДФС Херсонщини.