Додаткову можливість підзаробити отримали дорослі та навіть старшокласники із селища Асканія-Нова. Однойменний заповідник запросив усіх охочих із базовою середньою освітою пройти курси екскурсоводів, які відкрито з лютого по травень поточного року. Для них уже приготували аудиторію на сімдесят місць із усім необхідним обладнанням, кваліфікованих лекторів з числа тутешніх науковців та надали доступ до виставок тварин і рослин. 

Додаткові гіди знадобляться, адже кількість відвідувачів заповідника «Асканія-Нова» постійно зростає навіть у міжсезоння і вже перевищила сотню тисяч гостей на рік. Тож штатним екскурсоводам важкувато впоратися з таким напливом.
Крім того, тут сподіваються, що слухачі курсів і самі зможуть більше дізнатися про заповідник, навчитися поважати й цінувати все живе, в тому числі унікальний рослинний і тваринний світ цілинного степу. Стануть вони в майбутньому екскурсоводами чи ні — ще невідомо. А от браконьєрствувати або чинити акти вандалізму в заповіднику їм уже точно на думку не спаде.