Проект закону про національну безпеку України вийшов на фінішну пряму і найближчим часом має надійти до Верховної Ради

У січні РНБО підтримала законопроект, який має стати основою для оновлення українського законодавства у сфері безпеки та оборони. А днями Президент України увів у дію це рішення Ради національної безпеки і оборони. До якнайшвидшого ухвалення важливого документа законодавців закликають і представники вітчизняного безпекового сектору, і закордонні партнери. Так, міністр оборони США Джеймс Меттіс закликав українську владу без зволікань прийняти закон про національну безпеку, який забезпечить міцну правову основу для здійснення реформ в сфері оборони України. Тепер — слово за парламентом.

ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч», що входить до складу ДК «Укроборонпром» і є провідним підприємством з розробки високоточного ракетного озброєння України, завершило 2017 рік з рекордними показниками виробничої та наукової діяльності.

Саме завдяки ДП «ДККБ «Луч» стратегічно важливий для обороноздатності України проект «Ракетний щит» вийшов на фінальні етапи випробувань. Якраз у 2017 році закінчився цілий етап в роботі українських розробників і виробників ракетної техніки над проектом «Вільха», до якого також залучено більше десятка підприємств Укроборонпрому, а також інші підприємства оборонно-промислового комплексу України.

На знімку: випробування українського ракетного комплексу «Вільха», 22 грудня 2017 року.

Фото з сайту http://ukroboronprom.com.ua

Голова Верховної Ради Андрій Парубій обіцяє, що ця весна пройде під знаком безпеки і розвитку, і масштабний фундаментальний закон про національну безпеку буде у пріоритеті для розгляду.

«Закон про національну безпеку — це не тільки реформа Збройних Сил України і всього сектору безпеки за стандартами НАТО і ЄС, це ще й важливий крок до інтеграції України в НАТО», — наголосив Андрій Парубій.

Законопроект про нацбезпеку можуть зареєструвати вже до кінця тижня. Такий прогноз народного депутата України, члена парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони Андрія Тетерука. «Це дозволить в найближчий тиждень, який ми будемо працювати в парламенті, внести його в порядок денний і проголосувати в першому читанні», — зазначив народний обранець.

За його словами, ніхто не нав’язує Україні ухвалення цього законопроекту. Тетерук зауважив, що документ розроблявся нашими спеціалістами в тісній кооперації із західними партнерами. «Цілком природно, що такі масштабні законопроекти на рівні розробки ми погоджуємо з нашими основними союзниками: США і ЄС», — підкреслив Андрій Тетерук.

Його колега по комітету народний депутат України Тарас Пастух, виступаючи на одному із телеканалів, зазначив, що в Україні вже є низка оборонних законів, які ухвалювалися раніше, тож відповідали тодішнім реаліям. Ситуація змінилася і, на думку народного обранця, тепер у цих законах до кінця не зрозуміло вертикалі та взаємодії між силовим блоком нашої держави.

«А закон про національну безпеку — це своєрідна Конституція, яка повинна чітко розставити повноваження кожного органу і вимагати від них певної відповідальності за те, що законом буде передбачено», — зауважив Тарас Пастух.

Раніше в інтерв’ю «Голосу Америки» міністр оборони України Степан Полторак заявив, що у законопроекті про національну безпеку, який буде подано найближчим часом до Верховної Ради, «чітко визначено всі пріоритети, і вони всі відповідають стратегічному оборонному бюлетеню». Зокрема, йдеться про те, що з 1 січня 2019 року посаду очільника військового відомства має обіймати цивільна особа.

Нагадаємо, що під час обговорення відповідного законопроекту на засіданні РНБО Президент Петро Порошенко зазначив: «Цей національний законодавчий акт ставить перед собою завдання членства України і в Європейському Союзі, і в Північноатлантичному договорі, що має бути безумовною гарантією безпеки, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави».

Основні напрями державної політики національної безпеки України, затверджені Стратегією:

— відновлення територіальної цілісності України,
— створення ефективного сектору безпеки і оборони,
— підвищення обороноздатності держави,
— реформування та розвиток розвідувальних, контррозвідувальних і правоохоронних органів,
— реформування системи державного управління, нова якість антикорупційної політики,
— особливе партнерство з НАТО,
— забезпечення національної безпеки у зовнішньополітичній сфері, а також економічної, енергетичної, екологічної та інформаційної безпеки.

До речі

Реформу системи нацбезпеки та оборони було розпочато з реформи Збройних Сил України наприкінці 2014 року. Вона має на меті модернізувати та оновити військову та спеціальну техніку ЗСУ, відновити її технічну боєготовність, удосконалити систему підготовки військових, оптимізувати структуру та чисельність та поступово наблизити особовий та технічний склад ЗСУ до стандартів НАТО до 2020 року. У 2015 році Міністерство оборони підготувало та затвердило Стратегію національної безпеки України, була запроваджена нова система підготовки військ, наближена до стандартів НАТО.