Росія у будь-який момент може спробувати загострити ситуацію в нашій країні. На цьому наголосив Президент Петро ПОРОШЕНКО в інтерв’ю німецькому виданню «Bild», повідомляє прес-служба глави держави.

«У Путіна в Україні стільки армії, що він у будь-який момент може сприяти загостренню становища, якщо йому заманеться. Я одного разу розповідав канцлеру Меркель: «Ви можете собі уявити, що на сході України наразі перебуває більше танків, аніж є в наявності у Бундесверу? На цій невеликій території розташовано 600 танків», — сказав Петро Порошенко, додавши, що весь світ нині переконався: «Президент РФ не дотримується взятих на себе обіцянок. Завжди, коли він хоче, він сприяє черговій ескалації».
Глава держави висловився також щодо триваючої у Німеччині дискусії про можливе скасування санкцій проти РФ. На його переконання, ці люди або недостатньо поінформовані, або просто наївні. І щоб розставити всі крапки над «і», ці люди повинні відвідати Україну. Але не Київ, а схід нашої держави. «Тоді вони зрозуміють: насправді йдеться про єдину річ — Путін повинен вивести свої війська з України», — підкреслив П. Порошенко.
Президент також підкреслив важливу роль Німеччини у світі та висловив сподівання, що в коаліційній урядовій угоді майбутнього федерального уряду буде чітка позиція щодо України.
Крім того, в інтерв’ю австрійському тижневику «Профіль» Президент розповів про нещодавно ухвалений Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу, в якому на законодавчому рівні затверджується поняття російської агресії. «Там не йдеться про втрачені території. Ми не кажемо «cut and forget» (відрізати та забути. — Ред.), суть закону — реінтеграція. Я проти вживання таких понять, як «конфлікт у східній Україні». Це не конфлікт у східній Україні. Ми в Україні не маємо конфлікту. Ми потерпаємо від агресії. І саме це і затверджує закон. Хто агресор? Російська Федерація. Чого ми очікуємо від Росії? Дуже просто: заберіть свої війська, свої танки, свою артилерію, свої ракетні установки назад до себе в Росію. І території одразу ж будуть реінтегровані в Україну», — підкреслив П. Порошенко.
Глава держави наголосив, що Україна наполягає на тому, що це можливо досягти лише політичними та дипломатичним інструментами. «Я — Президент миру. Моє президентство базується на досягненні припинення вогню. Я зроблю все, що в моїх силах, щоб знову принести мир до своєї країни. Я пишаюся тим, що понад 70 відсотків українців бажають мирного вирішення, а не агресії у відповідь», — зазначив Петро Порошенко.
Він учергове підкреслив важливість процесу звільнення українських заручників та запевнив у пріоритетності цього питання під час зустрічей Трьохсторонньої контактної групи в Мінську. Президент також наголосив на важливості повернення всіх українців, які утримуються в Росії, зокрема українського журналіста Романа Сущенка, режисера з Криму Олега Сенцова, кримських татар.