Зміст майбутнього закону про Вищий антикорупційний суд (ВАС) повністю залежить від народних депутатів. Таку точку зору висловив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв, повідомляє його прес-служба. Депутат нагадав, що Президент вніс до парламенту законопроект 7440 «Про Вищий антикорупційний суд», та далі над ним працюватимуть саме народні депутати.
За словами С. Алєксєєва, найдискусійнішими положеннями цього законопроекту є процедура обрання суддів та підслідність справ антикорупційного суду. Саме ці питання, зауважив він, стали каменем спотикання в дискусії і всередині країни, і з міжнародними експертами. Та знайти оптимальний компроміс, урахувати рекомендації міжнародних експертів можна буде під час підготовки законопроекту до другого читання, переконаний депутат.
«Ми відкриті для діалогу на базі нашого комітету і готові шукати компроміси із залученням міжнародних експертів та правників, представників антикорупційних інституцій задля збереження принципів міжнародних стандартів правосуддя та створення незалежного та ефективного Вищого антикорупційного суду», — сказав він.