Цього року реєстрація абітурієнтів для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме до 5 березня. Про це вчора під час прес-конференції нагадала Ірина Зайцева, директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Чиновниця попросила випускників шкіл поквапитися і не залишати цю справу на останній день. В іншому разі не тільки регіональні відділи центру будуть перенавантажені, а й самі абітурієнти можуть втратити можливість виправити допущені при реєстрації помилки.

Підстави для хвилювання в І. Зайцевої є: станом на учора для участі у тестуваннях зареєструвалося лише 87 213 осіб (із них 75 532 — випускники поточного року). І це при тому, що за попередніми розрахунками писатимуть тести цього року приблизно 310 тисяч українців. «У нас уже понад місяць триває реєстрація, залишилося лише три тижні. А ще навіть третина тих, хто братиме участь у ЗНО, не зареєстрована. Напевне буде той, хто вирішить реєструватися в останній день. І якщо в нього щось буде негаразд з документами, може виникнути така ситуація, коли ми не зможемо йому допомогти», — сказала Ірина Зайцева і зізналася, що, найімовірніше, пік активності щодо подання реєстраційних документів припаде на останні два тижні терміну, відведеного для реєстрації. Це, мовляв, прикра тенденція. Та обіцяє: «Якщо до 5 березня буде надіслано пакет документів для реєстрації, то до 19 березня ще буде можливість виправити можливі помилки та надіслати повторно пакет документів».

У тому, що помилки будуть, на жаль, впевненість майже стовідсоткова. Уже зараз кількість так званих відмов перевищила 2,2 тисячі. Найчастіше абітурієнти некоректно вносять свої персональні дані (дату народження тощо), надсилають фото, які не відповідають встановленим вимогам, або ж просто забувають поставити дату та підпис під заповненою реєстраційною карткою. Такі документи не приймають, а із зауваженнями надсилають відправнику для «роботи над помилками».

Та цього року, за словами Ірини Зайцевої, вимальовується нова проблема: дедалі частіше батьки чи ж самі випускники шкіл відмовляються давати дозвіл на обробку їхніх персональних даних. Це, переконує чиновниця, ставить хрест на бажанні писати ЗНО: «Наша система побудована так, що без використання персональних даних ми не можемо ані зареєструвати абітурієнта, ані дати йому змогу проходити ЗНО. Якщо хтось не надає згоди на обробку персональних даних — це його вибір. Але, на жаль, тоді не можна розраховувати на отримання вищої освіти».

Серед тих, хто вже зареєструвався на ЗНО, найбільше випускників шкіл з Донеччини, Дніпропетровщини та Автономної Республіки Крим. Найменш активні — представники Чернівецької області. Щодо рейтингу дисциплін, то, цілком очікувано, найпопулярнішими є українська мова та література. Цей тест писатимуть 98,7% уже зареєстрованих на ЗНО. На другому місці опинилася математика. Дещо підвищився інтерес абітурієнтів до англійської мови, хімії та світової літератури. Натомість рідше обирають історію України та географію.

Нагадаємо, цього року ЗНО стартує 3 червня тестом з іноземної мови, а закінчується 27 червня тестуванням зі світової літератури.