На столичному Майдані Незалежності представлено проекти Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу на кращу пропозицію в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні». Захід відбувався за участі Президента Петра Порошенка, Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, першого віце-прем’єра Степана Кубіва, «голосу Майдану» — міністра культури Євгена Нищука, представників родин Героїв Небесної Сотні та громадськості.

Президент України Петро Порошенко, Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (друга праворуч) під час презентації проектів Меморіалу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції Гідності.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

На конкурс надійшло понад шістдесят заявок із 12 країн світу та з України. Серед них відібрано 28 робіт у двох номінаціях — для меморіалу і для музею. Уже наступного тижня, 20 лютого 2018 року, авторитетне журі визначить переможця в номінації «Меморіал Героїв». «Серед проектів пам’ятників, представлених конкурсантами, є декілька сучасних робіт, які відображають ідею тієї єдності, яка була на Майдані, коли всі ми були молекулами одного цілого», — відзначила Ірина Геращенко. Перший заступник глави парламенту нагадала, що разом із колегами Марією Іоновою, Ігорем Луценком та Оленою Кондратюк є співавтором закону, що прискорює процедуру виділення земельної ділянки під будівництво Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Політик подякувала народним депутатам, які підтримали цей закон, і київській владі за оперативне вирішення бюрократичних питань про виділення ділянки.

І. Геращенко висловила сподівання, що 18—20 лютого кожен українець згадає всіх, хто загинув на Майдані, а політики відмовляться від акцій і заходів, які «сіятимуть розбрат і колотнечу». «Кожна людина, яка була на Майдані, усвідомлює, що 18—20 лютого належать Героям Небесної Сотні та молитвам за їхні душі. Це повинні бути дні пам’яті. Не можна повторювати помилок минулого року, коли деякі політикани влаштували шабаш, танці на кістках і пам’яті Героїв», — за-значила вона.

Президент Петро Порошенко відвідав презентацію проектів Меморіалу Героїв Небесної Сотні та Музею Революції Гідності разом із дружиною Мариною. Глава держави наголосив: тішиться тому, що «громадськість аж до хрипу сперечалася, які мають бути меморіал та музей». «Ніхто не робить це під ковдрою, і особисті симпатії та антипатії не відіграють вирішального значення, — сказав він. — На жаль, дискусії цій не було видно кінця, і я, зі свого боку, зробив усе можливе для того, щоб наше обговорення стало максимально предметним. Щоб з’явилися нові, дуже цікаві, європейські, небанальні проекти. Але водночас, щоб кожен міг ознайомитися з ними, дати оцінку. До розробки було залучено найкращих українських та іноземних фахівців».

«Ця виставка демонструє дев’ять високо-
професійних проектів, представлених анонімно, — звернувся глава держави до всіх українців. — Для того, щоб ви висловилися і сказали: «Мені подобається більше цей символ нашої революції і цей символ меморіалу наших героїв». Громадськість, усі небайдужі, можуть безпосередньо взяти участь в обговоренні. А авторитетний міжнародний конкурс визначить найбільш гідний і професійний проект, який врахує саму сутність подій, душу подій, сучасні містобудівні тренди, художні якості та громадські запити щодо бачення меморіалу».

«Від щирого серця зичу плідної та успішної роботи членам журі та всім, хто долучений до цього процесу, — підкреслив П. Порошенко. — Звичайно, як громадянин, я чекаю з великим нетерпінням на переможця проекту, бо з першого до останнього дня також був тут, на Майдані. І чекаю, що це і мене зачепить за душу». Водночас Президент закликав усіх прийняти результат такий, який він буде. Зі створенням музею та меморіалу вшанування пам’яті про подвиг героїв Революції Гідності не обмежиться, запевнив він.

«Країна, люди, влада, світ, що нас оточують, — усі змінилися настільки, що вороття назад немає і зміни на краще неминучі, — сказав очільник країни. — Дуже розраховую на глибоку суспільну дискусію, на аналіз того, що ми змогли зробити за ці роки, на прогнозування пріоритетів на майбутнє. І на дуже об’єктивну оцінку — з урахуванням усіх непростих обставин, за яких країна вижила, збереглася і повернулася на шлях розвитку».

Після огляду презентації глава держави також поділився враженням із журналістами: «Мені сподобалося те, що абсолютна більшість проектів дивляться в майбутнє, вони сучасні, вони не з Радянського Союзу, вони не з минулого, що обтяжує, вони кличуть до розвитку». Він підкреслив, що «напрямок думок та ідей більшості проектів є сучасним і європейським. Вони органічно відображатимуть те, як ми пам’ятаємо Героїв Небесної Сотні».

Нині триває громадське обговорення представлених проектів. Усі вони є на офіційному веб-сайті замовника конкурсу — Міністерства культури.

Вл. інф.