США офіційно звинуватили Росію в організації «найбільш руйнівної кібератаки в історії». У заяві, озвученій представницею Білого Дому Сарою Сандерс, зазначено, що атака вірусу NotPetya, який у червні 2017 року заразив урядові і приватні комп’ютери в Україні, а потім поширився по всьому світу, була «частиною постійних зусиль Кремля з дестабілізації України і ще чіткіше демонструє участь Росії у конфлікті, що триває», — цитує Reuters.
 

Раніше свою позицію озвучила Велика Британія. «Уряд Сполученого Королівства робить висновок, що відповідальність за руйнівну кібератаку NotPetya у червні 2017 року несе російська влада, а саме — російська армія», — йдеться у заяві заступника міністра закордонних справ країни Таріка Ахмада. У британському МЗС запевнили: хоч хакери нібито вимагали викуп, однак справжньою метою атаки було порушити роботу українських держустанов, фінансового й енергетичного секторів економіки. «Ця атака показала наполегливе нехтування суверенітетом України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по всій Європі і завдав шкоди у сотні мільйонів фунтів», — заявив британський чиновник. «Кремль поставив Росію в пряму опозицію до Заходу, проте так бути не повинно. Ми звертаємося до Росії із закликом стати тим відповідальним членом міжнародного співтовариства, яким вона себе позиціонує, а не намагатися потай його зруйнувати», — цитує Ахмада ВВС.

Учора до США і Великої Британії приєдналася Австралія, яка також поклала відповідальність за кібератаку на РФ. «Уряд Австралії засуджує поведінку Росії, яка створює серйозні ризики для світової економіки, державних операцій і послуг, для ділової активності, безпеки та добробуту окремих осіб», — йдеться у заяві міністра з питань правопорядку та кібербезпеки Австралії Анґуса Тейлора.