ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Беручи до уваги світову тенденцію до зменшення ядерного арсеналу, Договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року, Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань від 24 вересня 1996 року, резолюцію Ради Безпеки ООН від 11 квітня 1995 року № 984, резолюції Ради Безпеки ООН щодо випробувань, що проводяться Корейською Народно-Демократичною Республікою, зокрема резолюції від 2 червня 2017 року № 2356, від 5 серпня 2017 року № 2371, від 11 вересня 2017 року № 2375, Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Заяву Верховної Ради України «Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою» (додається).
2. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 8 лютого 2018 року. № 2285-VІІІ.

ЗАЯВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою

Корейська Народно-Демократична Республіка протягом 2016-2017 років значно активізувала свої зусилля щодо розробки та проведення випробувань ядерної зброї масового ураження та міжконтинентальних балістичних ракет, здатних нести ядерний заряд.

У вересні 2016 року Корейська Народно-Демократична Республіка оголосила про проведення п’ятого успішного випробування ядерної зброї, а вже у вересні 2017 року Пхеньян офіційно оголосив про успішне випробування водневої бомби.

Також протягом 2017 року Корейська Народно-Демократична Республіка провела ряд тестових запусків балістичних ракет середньої та дальньої дії «Хвасон-12», «Хвасон-14» та «Хвасон-15». «Хвасон-15», згідно із заявами Пхеньяна, здатна доставити ядерну бомбу на відстань до 13 тисяч кілометрів.

Зазначені випробування проводяться Корейською Народно-Демократичною Республікою з істотними порушеннями міжнародного права та створюють реальну небезпеку для держав регіону, зокрема випробування балістичних ракет проводяться в небезпечній близькості до сусідніх Японії та Республіки Корея. Крім того, безконтрольні ядерні випробування порушують базові міжнародні договори у сфері ядерної безпеки.

Світова спільнота неодноразово засуджувала дії Корейської Народно-Демократичної Республіки, зокрема шляхом оприлюднення офіційних заяв, ухвалення відповідних резолюцій Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй та запровадження санкцій, а також закликала припинити ядерні випробування і повернутися до дипломатичних шляхів вирішення проблем.

Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган держави, яка добровільно відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі та засобів його доставки та натомість отримала гарантії безпеки відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, рішуче засуджує дії Корейської Народно-Демократичної Республіки, спрямовані на створення нового арсеналу ядерної зброї та погрози його застосування, що призводять до ескалації напруги у світі та можуть призвести до численних людських жертв.

Верховна Рада України наголошує на тому, що розробка невибіркової зброї масового ураження, а тим більше погрози її застосування є абсолютно неприйнятними в сучасному світі і несуть загрозу світовій безпеці.