На Закарпатті запроваджена система надання послуг раннього втручання. Тобто родині, в якій виховується маля з порушеннями здоров’я і розвитку, надається комплексна допомога. Вона передбачає реабілітаційну роботу, спрямовану на розвиток дитини та нормалізацію життя родини. Разом із батьками з дитинкою займається низка фахівців: лікар, спеціаліст із фізичної реабілітації, психолог, педагог, логопед, соціальний працівник. Раннє втручання не тільки сприяє розвитку дитини, а й допомагає малюкові та батькам адаптуватися до нормального життя.

Нині ця послуга отримала в Ужгороді додатковий розвиток, оскільки створено відділення раннього втручання в Обласному центрі комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, інформує прес-служба облдержадміністрації. Разом із медико-соціальним реабілітаційним центром «Дорога життя» родини, які виховують дитину з порушенням здоров’я, можуть тут отримати фахову допомогу.

Водночас у Мінсоцполітики триває втілення проекту Twinning — розроблення та впровадження законодавчих і адміністративних засад раннього втручання в нашій державі. Цей проект є інноваційним напрямом для України, демонструє досвід інших країн — таких як Нідерланди і Франція. Адже раннє втручання допомагає істотно знизити відсоток інвалідності серед дітей. А це надзвичайно важливо для суспільства.

Створенню системи надання послуг раннього втручання на всій території області було присвячене засідання робочої групи. Участь у зустрічі взяли представник Мінсоцполітики Маргарита Кропивницька, директор департаменту соцзахисту населення ОДА Михайло Петрішка, керівник Обласного центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю Олег Кириленко, заввідділення раннього втручання Ірина Рошкович, голова правління товариства захисту прав людей з особливими потребами «Надія» Ольга Принцовська, а також експерти з Європи, відповідальні за координацію проекту Twinning —Андрій Третяк (лідер проекту), Дімітріс Нікольській, Клара Леймоні, Женев’єв Семпер-Бріан, Жозе Боавіда та інші.

І який результат? Вирішено збільшити кількість представників громадських, волонтерських організацій у складі обласної робочої групи з питань впровадження в медичну практику послуг із раннього втручання. У подальшому в області проведуть анкетування, за результатами якого визначать установи та адміністративні одиниці, які будуть задіяні в системі надання цих послуг. Протягом року також проведуть низку тренінгів для відповідних фахівців. Мета — підвищити якість надання цієї соціальної послуги, у якій конче зацікавлена держава.

Ужгород.