До Дня Національної гвардії України

Учора у Верховній Раді відбулися урочисті заходи з нагоди четвертої річниці з дня створення Національної гвардії України. У заходах взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров, народні депутати України.

Глава парламенту Андрій Парубій зранку разом із командуванням Національної гвардії вшанували пам’ять чотирьох молодих нацгвардійців, котрі загинули під час провокації — від вибуху гранати — 31 серпня 2015 року на площі Конституції під стінами парламенту, а також пам’ять сотень героїв-бійців Нацгвардії, котрі віддали життя на східному фронті.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, командувач Національної гвардії України генерал-полковник Юрій Аллеров (на передньому плані) під час покладання квітів до пам’ятної дошки на честь загиблих воїнів НГУ на площі Конституції.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагородив Грамотою Верховної Ради України заступника командира з тилу — начальника тилу в/ч 3059 центрального оперативно-територіального об’єднання майора Володимира Єременка.

Фото Андрія НЕСТРЕНКА.
 

Після обіду нацгвардійці спеціального батальйону Почесної варти та військового оркестру НГУ виконали дефіле на площі Конституції. Відбулася церемонія нагородження особового складу Нацгвардії Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм відзнаками — Почесними грамотами Верховної Ради. У кулуарах парламенту відкрито виставки — сучасних засобів індивідуального захисту та зв’язку, зразків форми одягу гвардійців, елементів продовольчого та медичного забезпечення НГУ. А також виставка про історію та діяльність Нацгвардії.

Новітня історія Нацгвардії розпочинає свій відлік 13 березня 2014 року, коли Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Національну гвардію». А Указом Президента України 26 березня встановлено Днем Національної гвардії України. Цьогоріч військове формування відзначатиме четверту річницю від дня свого заснування. За цей короткий проміжок часу Нацгвардія перетворилася на сучасне боєздатне військове формування з правоохоронними функціями, здатне адекватно реагувати на виклики.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, вітаючи військовий склад із професійним святом, відзначив, що добре пам’ятає той день, коли створювалася Нацгвардія, — це були важкі, але відчайдушні для нашої держави дні, коли московський окупант розпочав агресію проти України, і ми, опинившись у вогні, не були цілковито готові дати відсіч. «І тоді перед нами стояло запитання — де взяти тих воїнів, які можуть стати на кордоні, зупинити російського окупанта, — сказав А. Парубій. — На той час ще не було юридичних підстав для залучення Збройних Сил, і було важливо створити бойовий підрозділ, який зможе одночасно і захищати Україну на кордонах, і одночасно забезпечити безпеку всередині країни».

Тоді парламент підготував закон про НГУ, яким передбачалося надати Нацгвардії ті функції, які не міг на той час виконати жодний інший підрозділ в Україні, — зазначив глава парламенту, котрий і доповідав з трибуни цей закон народним депутатам. І вже наступного дня — 14 березня — кілька сот добровольців створили перший батальйон Нацгвардії — зараз це батальйон імені генерала Кульчицького — і за декілька тижнів навчання вирушили на передову. Нацгвардійці першими підняли жовто-блакитний прапор над міськрадою визволеного Слов’янська та інших міст на Донбасі.

«Національна гвардія, як і Збройні Сили України та добровольчі батальйони МВС були на передовій у кожному з боїв, і контроль над визволеними містами — це теж була Нацгвардія, яка забезпечила безпеку і мирне життя для тих людей, які перебували під окупацією, — наголосив Андрій Парубій. — Це залишиться в нашій історії, як світла сторінка наших перемог».

Але водночас Нацгвардія забезпечила і безпеку всередині країни, — відзначив Голова Верховної Ради. Адже одним із елементів гібридної війни є дестабілізація української держави.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих нацгвардійців — на передовій та під час провокацій під стінами парламенту.

«Національна гвардія є лідером серед військових формувань. Програма розвитку Нацгвардії на період до 2020 року передбачає створення надпотужного сучасного формування, здатного реагувати на всі виклики сьогодення», — підкреслив Андрій Парубій, наголосивши, що Нацгвардія цілком відповідає нині світовим стандартам.