У час, коли буятиме акація, в Ірпені на Київщині відбуватиметься фестиваль-конкурс «Irpin Kids Fest» — з 31 травня по 3 червня. Раніше відомий як «Ірпінь травневий», захід утретє збиратиме талановитих дітей, які зможуть виявити себе у вокалі, хореографії, пісочній анімації, театральному та цирковому мистецтвах.

На знімках: під час минулорічного фестивалю.

Фото з сайту www.kidsfest.in.ua.

Торік на фестиваль з’їхалось майже 700 конкурсантів із різних областей України. Цьогоріч запрошено дитячі колективи ще й із інших країн — очікують понад 1000 юних талантів! Бажаючі (віком від 5 до 17 років) продемонструвати свої здібності можуть реєструватися до кінця квітня на сайті www.kidsfest.in.ua.
За будь-яким фестивалем, який передбачає копітку організаційну роботу, стоїть конкретна людина — засновник, координатор. У цьому разі — це приваблива і тендітна жінка, психолог і юрист за фахом Наталія Гайворон (на знімку).

Вона — керівник ГО «Життя прекрасне», яка займається організацією освітніх та культурно-масових заходів для дітей та дорослих. Із розмови дізнаюся, що Наталія з дитинства закохана у танець. Міцне плече — чоловік Василь, юрист за фахом, стає з нею в пару під час майстер-класів відомих хореографів, які вона організовує для всіх охочих.
У них дві донечки: старша Оля танцює, менша Юліана співає.
— Як виникла ідея створення фестивалю? — цікавлюсь у Наталії.
— Я народилася і виросла в Ірпені. Під час навчання в Університеті податкової служби України потрапила до культурно-мистецького центру «Сузір’я» під орудою художнього керівника, заслуженої діячки культури Ніни Чуприни. Саме там закохалася у танці, які протягом життя, хоч би чим я займалась, залишаються для мене джерелом натхнення. Вдячна долі за той період, коли працювала хореографом аматорського студентського колективу в Ірпінському економічному коледжі, де познайомилась із Людмилою Клименко, яка багато років переймається культурним розвитком студентів коледжу, організовує концерти та творчі вечори. Через вісім років ми випадково зустрілись із Людмилою, і в дружній бесіді народилась ідея провести дитячий фестиваль. Як психолог я переконана, що саме фестиваль — це сприятливе середовище для особистісного вияву творчих здібностей. А виступи на сцені сприяють формуванню у дитини високої самооцінки, відповідальності, наполегливості та впевненості у собі.
— Зазирнемо за лаштунки організації масового дійства. Як усе відбуватиметься?
— Еволюція фестивалю така: перший у 2016 році зібрав 500 дітей із населених пунктів Приірпіння. Майже сотня конкурсних номерів. А в 2017-му вже більша кількість учасників з’їхалася із різних куточків України. Приймаючи рішення взятися за міжнародний рівень у 2018 році, зрозуміли, що потребуємо більше рук, тож до нашої з Людмилою команди долучилися досвідчені організатори і громадські діячі Ірпеня, такі як Дарина Катькало — організатор книжкового фестивалю «IRPIN Book Fest», Ірина Карпенко — організатор театрального фестивалю в Ірпені і керівник студії театру та кіно «Ромео і Джульєтта» та Юлія Кнороз — засновник і керівник проекту «ІРПІНЬ Kids» (найбільшого регіонального інтернет-ресурсу для батьків). Куратор вокального конкурсу — керівник студiї аранжування та звукозапису VGR studio Володимир Гризлов, а незмінний технічний директор фестивалю — учасник кавер-бенду WAYS Band Сергій Волк.
Традиційно фестиваль підготував для всіх учасників пам’ятні подарунки, дипломи, медалі. Переможцям у кожній номінації вручать кубки, а також грошові винагороди Гран-прі (цього року по 10 тисяч гривень). Та головне — кожен отримає незабутні враження та емоції!
Відкриття фестивалю відбудеться у центрі міста з парадом центральними вулицями. Саме у Міжнародний день захисту дітей проведуть конкурсну частину фестивалю на трьох кращих сценах Ірпеня. А гала-концерт відбудеться 2 червня на великій вуличній сцені у центрі міста за участю «зірок» української естради. Цього разу у «зірковому» журі — співак Олександр Пономарьов, актор Остап Ступка, хореограф Богдан Урхов. На учасників фестивалю залежно від віку чекатиме розважально-розвивальна програма: майстер-класи, квести та профорієнтація для підлітків. Тож ласкаво просимо до Ірпеня — міста європейського зразка!

Людмила ОПАНАСЕНКО.