Найстарішій в Україні схимонахині Іоанні 25 березня виповнилося 107 років! До цієї поважної дати монахині жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері, що в урочищі Кип’яче Малинського району, вирішили приготувати їй подарунок. Річ у тім, що Іоанна (в миру Марія Мороз) повністю втратила зір. Їй організували операцію у відділенні мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні імені Олександра Гербачевського, сподіваючись, що зір вдасться відновити бодай частково.

На знімку: схимонахиня Іоанна та її опікуни.

Фото Леоніда ШЕВЧУКА.

Як розповіла завідувачка відділення Ганна Борщівська, складність полягала в тому, що пацієнтка більше п’яти років не бачила, така катаракта вважається перезрілою, вона була щільною. Операцію довелося проводити зі спеціальними розрізами. Значно простіше оперуються катаракти, виявлені своєчасно: це роблять сучасними безшовними методами. Крім того, оперували тільки одне око — замінили мутний природний кришталик на штучний, а друге було визнано безперспективним. За оцінками медиків, враховуючи вік пацієнтки, операцію вона перенесла добре, нині проходить реабілітацію.
На долю жінки випали нелегкі випробування. За її життя змінилися чотири держави. Народилася вона в Австро-Угорській імперії. Пригадує, як у Чернівці в’їжджав імператор Франц Йосиф, як почалася Перша світова війна: «У трьох церквах дзвони дзвонили». Потім прийшли румуни. За ними — радянська влада. Тепер — незалежна Україна.
Родина зазнала репресій. Чоловіка Марії Мороз заарештували і на цілих 10 років заслали на Урал за націоналістичні погляди. Не оминула заслання і сама Марія: родину розкуркулили (мали п’ять гектарів землі, дві корови й два коня) і теж відправили в Сибір, де вони провели майже 16 років.
У монастирі розповідають, що того ж 1911-го, коли Марія Мороз народилася, за переказами в урочищі Кип’яче на Житомирщині відбулася дивовижна подія — явлення Казанської ікони Божої Матері. На цьому місці забило джерело, тут заснували монастир. Пізніше обитель було знищено. Відроджував святиню онук Марії Мороз — благочинний лікарняних храмів столиці. Саме з монастирем у Кип’ячому пов’язала своє життя Марія Дмитрівна Мороз. Тут у 100-літньому віці була пострижена в монашество, а згодом у велику схиму з іменем Іоанни.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомирська область.