Президент України Петро Порошенко відзначив орденом княгині Ольги ІІІ ступеня учасницю національно-визвольного руху, зв’язкову УПА Ганну Лінько зі Збаража.

Ганна Лінько народилася 2 березня 1924 року в Терпилівці Підволочиського району. «У 1942 році я вступила до Збаразької дворічної торговельної школи. Тоді ж прийшли німці, — пригадує жінка. — Якось ми, студенти, познайомилися з жінкою похилого віку, яка закликала нас до боротьби за Незалежність України. І ми, всі як один, з великою вірою і натхненням прийняли цей гарячий виклик. Уся молодь вступала в ОУН. Коли ж у 1944 році прийшли руські, наша торговельна школа розпалася: одні йшли на фронт, другі — в УПА, треті втікали за кордон. А в мене любов до України була з дитинства, тому я стала зв’язковою УПА під псевдо «Лілея», «Конвалія». Тяжко було. Бої були. Не раз доводилося ховати тіла хлопців. А одного разу хтось дав наводку на церкву в селі, де переховувалися наші бійці. Церкву обступили. Вимагали здатися. Але ніхто не здався. Двох хлопців застрелили, а чотирьох спалили в церкві... Я ж була зв’язковою до 1947 року».
Під час тих подій пані Ганна потрапила до в’язниці на Лонського, де зазнала катувань. Згодом її відправили у Магадан. Там на чужині пані Ганна познайомилася зі своїм чоловіком Трохимом Ліньком — побратим «Граб» з відділу УПА — Північ Клима Савури, який був засуджений 1947-го. У 1955 році вони повернулися додому, після чого одружилися.
Пані Ганна зі своїм чоловіком Трохимом прожила довге життя разом. У 1991 році вони вступили до новоутвореної ОУН — УПА, повідомляють на сайті Тернопільської ОДА.
«Мій Трохим помер у 2004 році. З того часу живу сама. Спілкуюся зі своїми друзями, хоч їх вже залишилося мало. Горда з того, що нікого не видала, не піддалася людським слабкостям, — каже пані Ганна. — Бажаю, щоб кожен українець виконав свій обов’язок перед рідною Україною.
Прошу Господа, щоб він дозволив мені дочекатися справді незалежної від ворогів України, за котру я так багато пережила, за котру мій чоловік боровся, за котру знову гинуть мої рідні українці...»
Вручив державну нагороду пані Ганні Лінько голова Тернопільської ОДА Степан Барна (на знімку ліворуч).

Фото надано прес-службою Тернопільської ОДА.