Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, узяла участь у презентації виставки «Місто милосердя. Лікарня Мечникова», створеної в рамках проекту «Український Схід» (на знімку ліворуч).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 

Виставка розповідає про самовіддану працю, самопожертву і високу професійну майстерність лікарів-мечниківців в нерозривному зв’язку з історіями врятованих ними українських патріотів. Нервом виставки стали хвилюючі рядки зі щоденника головного лікаря Сергія Риженка. Крім того, відвідувачі експозиції зможуть побувати в символічній операційній, ознайомитися з різноманітними артефактами, привезеними з лікарні, історіями медиків та врятованих ними військовослужбовців. Це своєрідна подяка і подарунок унікальному колективу до 220-річчя з дня заснування Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова.

За чотири роки війни на сході нашої країни через дбайливі руки лікарів пройшли понад 2500 поранених. Медики провели тисячі хірургічних операцій та реабілітаційних заходів, урятувавши життя 99 відсотків українських військовослужбовців.

«Це абсолютно унікальний колектив, який за роки війни прийняв понад 2,5 тисячі українських військових, котрі отримали страшні поранення на війні. Ці докази, які ми нині бачимо в музеї, також ляжуть у пакет свідчень, з якими Україна піде до міжнародних судів, коли ми будемо засуджувати Російську Федерацію, яка випробовувала найновітнішу зброю на українських військових», — наголосила Ірина Геращенко. За її словами, лікарі з лікарні Мечникова рятують життя військових не лише у лікарні. «Тут присутній пан Юрій, який раз на місяць бере лікарняний, а сам їде на фронт, де працює військовим медиком. Тут є унікальні хірург, травматолог, які провели такий тип операцій, які і не снилися нашим міжнародним партнерам», — зауважила перший заступник глави парламенту.

Ірина Геращенко не стала розкривати прізвища, але сказала, що деякі українські високопосадовці та генерал однієї з країн НАТО втратили свідомість, коли просто побачили українських поранених, «яких по частинках збирав цей колектив». Подякувавши медикам за їх віддану працю, Ірина Геращенко водночас вибачилася перед ними, що не все зроблено для того, щоб медична галузь була захищена. «Але ми рухаємося у цьому напрямку», — додала вона.

Головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко у свою чергу зазначив, що в деяких поранених було мало шансів вижити, але лікарям вдалося сотворити чудо. Він подякував народним депутатам і всім, хто був поруч із ними без погонів і без посад, а просто як люди.