Як і торік, на Закарпатті традиційно зафіксовано втричі більше шлюбів, ніж розлучень. І цей регіональний феномен пояснюється просто: молоді пари одружуються, як правило, раз і назавжди. Бо молодий бере на себе велику відповідальність за долю обраниці та своїх майбутніх дітей. Бо під час вінчання в храмі, яке після радянських заборон вітається і батьками, і друзями, серця молодих пронизує любов і богобоязнь. І вони клянуться бути разом і в радості, і в горі. Бо так заведено здавна, і досі у наших селах та містах, де народна мораль поки що владарює, до розлучених ставляться переважно презирливо — як до людей легковажних. Навіть співанка спонукає задуматися:
Аж ня любиш, білявино,
Люби ня самого —
Не позирай через плече
На цімбору мого!..
Словом, за офіційною статистикою минулоріч в області зареєстрували 7388 шлюбів, а розлучень — лише 2816 (у 2,6 разу менше). Хоча й ця цифра могла бути значно нижчою.
Іще кілька фактів. На Закарпатті нині мешкає 1 мільйон 258 тисяч осіб, з яких 36% — жителі міст, 62% — селяни. Кількість населення одного села в середньому становить 1,4 тисячі осіб (середній показник в Україні — рівно на половину менший). Ці дані навела начальниця головного управління статистики в області Галина Гриник.
Щоправда, ложка дьогтю все-таки присутня. Торік в області вперше за період незалежності України зафіксували природне скорочення населення на півтисячі осіб — народилось 14 тисяч 552 малюки, а померло 15 тисяч 77 осіб. (Приріст населення — на понад 4 тисячі — в Україні у 2017-му спостерігався лише у столиці).
Ще один штрих. Торік Закарпаття обрали для постійного місця проживання більш як півтисячі осіб, загалом до області прибуло 6013 осіб. Водночас 470 закарпатців переїхали на ПМП в інші країни та понад 460 виїхали на довгостроковий термін до Європи, Америки і СНД. Міграційні процеси зупинити можна. І всі знають як — вищим рівнем життя!..
 
Ужгород.