Здоровий спосіб життя та оздоровчий біг є підвалинами фізичної культури, яка віддзеркалює внутрішню енергію і інтелект людини. Тому не дивно, що рання пробіжка на 40—50 хвилин допоможе кожному, незалежно від віку, отримати запас адреналіну на цілий робочий день.
Сьогодні вітчизняна легка атлетика переживає не кращі часи. Останнім часом ЗМІ багато уваги приділяють випадкам, що трапилися з відомими людьми — академіком Миколою Амосовим і космонавтом Леонідом Каденюком, які були активними пропагандистами здорового способу життя і оздоровчого бігу. Ці трагічні випадки є скоріше винятками з правил і аж ніяк не заперечують позитивного впливу бігу на здоров’я людей. Закордонний досвід і вітчизняні приклади підтверджують, що значення бігу в оздоровленні людини важко переоцінити.
Тривожить те, що поява кожної зірки спорту, що прославляє Україну на міжнародному рівні, відбувається завдяки зусиллям лише самих спортсменів, всупереч можновладцям і спортивним діячам-функціонерам, які приписують собі їхні досягнення. Хоч і існує на папері державна програма розвитку фізичної культури та спорту, насправді ж за часів незалежності катастрофічно зменшилася кількість спортивних шкіл для дітей та молоді. А ті, що залишилися, у більшості своїй — платні: діти та молодь із малозабезпечених родин не мають змоги займатися легкою атлетикою.
Вважаю, що на розвиток цього виду спорту вплинула і необдумана заміна керівництва Федерації легкої атлетики України. Замість дворазового олімпійського чемпіона, члена МОК, екс-депутата України Валерія Борзова, професійної людини на пост президента ФЛАУ було призначено маловідомого Ігоря Гоцула. Є надія, що нові вибори приведуть до влади справжніх патріотів і борців за щасливе майбутнє України, які відроджуватимуть фізичну культуру і спорт, молодь не думатиме про ліки, які так активно пропагують ЗМІ, а біг продовжить свою оздоровчу дію серед широких мас населення. Для тих, хто хоче поспілкуватися і позмагатися в Києві, згідно з календарним планом на 2018 рік, проводитимуться 35 пробігів. Характерно, що переважно всі пробіги організовують любителі бігу. А допомога держави існує лише на папері.

Олександр НІЩУК,
громадський активіст.