Новий просвітницький проект, інтелектуальну настільну гру для школярів «Українська революція 1917 —1921», презентували у Міністерстві освіти і науки України її розробники — Український інститут національної пам’яті. Як повідомляють у прес-службі відомства, гра (на знімку), розрахована на учнів від 14 років і старших, дасть змогу у формі вікторин, конкурсів, творчих змагань не лише краще підготуватися до уроків чи участі у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), якою охоплено всі загальноосвітні заклади, а й до ЗНО.

Ігровий комплект, над яким працювали історики та мовознавці, складається із 12 пазлів, що утворюють ігрове поле, за основу якого взято «Оглядову карту українських земель» Степана Рудницького. Мапа впродовж 1914-1921 років витримала багато видань різними мовами. На ній видатний український географ і картограф, основоположник вітчизняної політичної географії, що представив світові в наукових географічних працях, в інфографіці та на картах Україну як цілісну просторову одиницю, «збирає до купи» усі етнічні українські землі, включаючи Кубань і Крим. Праці Степана Рудницького, який писав, що «без національної української держави доживемо в найкоротший час до нових тяжких воєнних і революційних катастроф» і досі мають актуальне значення для формування національної ідентичності та розуміння місця української держави в історії та у світі.
Інші елементи гри розкажуть про головні події Української революції 1917—1921 років, створення першого українського уряду, парламенту, війська, академії наук, організацію шкіл, визначних діячів тієї доби, міжнародну діяльність модерної держави, а також про її символіку — герб тризуб, синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла України» тощо. Щоб перемогти у творчому конкурсі учаснику гри, до якої розробники додали спеціальний ілюстрований посібник, треба знати і заспівати куплет пісні-маршу Українських січових стрільців чи вояків УПА.
Тексти до гри підготували Олена Охрімчук, Ганна Байкєніч, Максим Майоров. Наукові консультанти проекту — голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, історики Володимир Тиліщак, Ярослав Файзулін, Павло Подобєд.

Світлана ЧОРНА.
Фото з сайту Українського інституту національної пам’яті.