Українські гідроенергетики визначилися із долею пам’ятки архітектури — так званої башти Вітовта. Її збудували на березі Дніпра біля села Веселе на Херсонщині ще у XIV столітті як сторожову вежу на кордоні Великого князівства Литовського. Але за планами будівництва другої черги Каховської ГЕС споруда потрапляла у зону затоплення («Голос України» про це писав). Це викликало протести місцевих жителів, краєзнавців, громадських активістів та науковців. Біля підніжжя башти почали проводити фестивалі та флешмоби, до органів влади посипалися звернення із вимогами захистити цінний об’єкт.
ПАТ «Укргідроенерго», яке проводить підготовку до будівництва Каховської ГЕС-2, оприлюднило «повідомлення про планову діяльність». Згідно з цим документом, основні конструкції майбутньої гідроелектростанції обіцяють посунути на півсотні метрів від башти. Для протидії зсувам ґрунту біля пам’ятки архітектури збираються звести залізобетонну стіну з паль, попередньо провівши там археологічну розвідку.
Загалом конфлікт скидається радше на непорозуміння, що виникло із суто бюрократичних причин. В «Укргідроенерго» стверджують: на час збору даних отримали від управління культури Херсонської ОДА однозначну відповідь про відсутність у Держреєстрі нерухомих пам’яток інформації про згадану споруду. Аж ось «піднявся ґвалт», чиновники схаменулися, і тільки 16 грудня 2016 року Міністерство культури внесло башту Вітовта до Держреєстру.