У січні 2017 року міністр оборони Степан Полторак підписав Концепцію реформування системи продовольчого забезпечення Збройних Сил України до 2020 року. Пілотний проект цієї реформи розпочався ще у вересні 2015 року в Національній академії сухопутних військ у Львові та одній із військових частин Західної військово-морської бази в Одесі. А в цьому році майже половина армії харчуватиметься по-новому.

Головна суть нововведень на солдатській кухні стосується скасування старих норм харчування, впровадження Каталогу продуктів (складається із майже 400 найменувань), зміни у підходах закупівель тощо. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла керівник проекту з реформування системи харчування ЗСУ від Проектного офісу реформ МОУ Діана Петреня.
А ще реформа армійського харчоблока передбачає відродження продовольчої служби та військових кухарів, які мають замінити аутсорсерів. На думку Діани Петрені, рішення про перехід на систему аутсорсингу, ухвалене у 2008 році, було неправильним. Потрібно було просто найняти цивільний персонал. Нині за штатним розписом наймається цивільний обслуговуючий персонал. Він працює за договором з військовою частиною у пункті постійної дислокації (ППД), допомагаючи військовому кухарю. А коли, приміром, бригада вирушає для виконання завдань у зону АТО, кухар їде з ними, а цивільний персонал йде у відпустку.
Керівник проекту з реформування системи харчування ЗСУ зазначила: попри те, що велика увага приділяється підготовці кадрів продовольчої служби, охочих навчатися на начпрода чи військового кухаря небагато.
Проблема кадрів справді існує, і вона може зіпсувати казан смачного солдатського борщу. Про це, як стало відомо «Голосу України», свідчить доповідна начальника Тилу ЗСУ полковника Харахаліля начальнику Генерального штабу ЗСУ, у якій ідеться про необхідність введення посад фахівців продовольчої служби, персоналу військових їдалень та про проблему із їх набором. На тлі кадрового дефіциту у впровадженні реформи начальник Тилу попереджає про ризик «зниження бойового потенціалу та боєздатності підрозділів, пов’язаний із введенням посад кухарів у межах існуючої чисельності ЗСУ за рахунок скорочення основних посад бойових військових частин».
Своєю чергою начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко у своїй доповідній міністру оборони зазначає, що із урахуванням переходу визначених військових частин на нову систему харчування необхідно буде утримувати понад 13 тисяч посад. За його словами, додаткове введення цих посад у межах існуючої чисельності ЗСУ неможливе та призведе до скорочення військовослужбовців у бойових частинах. Муженко пропонує ввести посади кухарів та обслуговуючого персоналу лише у військових підрозділах, які виконують завдання за межами пунктів постійної дислокації (зокрема, у зоні АТО). І для цього треба буде вже вісім тисяч посад.

Ольга ВАУЛІНА.