Мережа дошкільних закладів Херсонщини становить загрозу для здоров’я власних вихованців. Такі невтішні висновки можна зробити після ознайомлення із результатами перевірки 436 дитсадків області фахівцями Держпродспоживслужби. За їхніми даними, у кожних дев’яти дитсадках з десяти грубо порушують фізіологічні норми харчування малечі внаслідок хронічної економії коштів на закупівлі якісних продуктів. На додачу, у 23 закладах виявили «смакоту» невідомого походження, яка надійшла туди взагалі без супровідних документів. Часто-густо тут порушують також правила миття посуду, дезінфекційних режимів. Тож і не дивно, що за останні місяці медики стикнулися з двома спалахами хвороб. В одному із сільських дитсадків п’ятеро хлопчиків та дівчаток потрапили в лікарню з кишковою інфекцією, а в місті Гола Пристань зо два десятки вихованців дитсадків постраждали через спалах сальмонельозу («Голос України» про це писав).
Утім, проблеми маємо не тільки з безпекою та правильним зберіганням їжі, а й із якістю питної води та водовідведенням. Тринадцять дошкільних закладів у третині районів краю взагалі не можуть похвалитися наявністю будь-яких джерел водопостачання, окрім колодязів. А 284 з 436 перевірених закладів не підключено до центральної чи навіть локальної системи каналізації, вони змушені користуватися звичайними вигрібними ямами типу «вигоди на вулиці». Неважко уявити, які «аромати» там циркулюють у літню спеку. Та при цьому такий «комфорт» нікого не відлякує. Навпаки, батьки у чергу вишиковуються, аби лишень віддати малечу в такий садочок. У них просто немає іншого виходу: адже дитсадків у краї обмаль, тому кожен п’ятий з них ще й перевантажений.
Звісно, інспектори головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини складають на адміністрацію закладів акти, штрафують порушників. Але загалом проблеми сфери дошкільного виховання на Херсонщині саме системного характеру і розв’язувати їх треба системно.

Херсонська область.