Учора у Верховній Раді України відбулися урочисті заходи до 100-річчя Конституції Української Народної Республіки (Статуту про державний устрій, права і вільності УНР) — основного закону УНР, прийнятого Українською Центральною Радою 29 квітня 1918 року. У кулуарах парламенту розгорнуто виставку з унікальними історичними експонатами, а увечері у парламентському дворику відбулася мистецько-просвітницька акція «Від Конституції — до Конституції» за участі провідних українських науковців-істориків, громадських діячів та музичного гурту «Друже музико».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи експозицію, наголосив, що сто років тому — 29 квітня 2018 року — відбулася знаменна подія: Центральна Рада, представницький орган Української держави, проголосила Конституцію Української Народної Республіки.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), кандидат історичних наук, директор Музею Української революції 1917—1921 рр.
Олександр Кучерук.

 

 


На знімку: фотокопія договору Гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений 5 (16) квітня 1710 року в м. Тягиня (нині м. Бендери, Молдова).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

«Сто років тому українці обрали для своєї держави демократичний устрій, в Конституції було зазначено, що вся влада в УНР йде від народу, а її вищою законодавчою владою мають стати Всенародні Збори, — сказав А. Парубій. — Україна проголошувалася державою суверенною, самостійною і незалежною, суверенне право у якій належить народові, всім громадянам Республіки, територія якої є неподільною. Сьогодні, напередодні століття цієї знаменної дати, ми маємо честь розпочати науково-мистецький проект «Від Конституції — до Конституції».

Глава парламенту також відзначив, що і сто років тому наша держава будувалась на фундаменті, який було закладено ще за часів Київської Русі та Козацької держави. «Український парламент гідно продовжує традиції наших попередників», — підкреслив Андрій Парубій.

«Ми не зовсім усвідомлюємо велич цієї події, — зауважив у коментарі «Голосу України» Олександр Кучерук, директор Музею Української революції 1917—1921 рр. (який розташований у будівлі Центральної Ради). — Адже у 1917 році нічого не було, Україна була Південно-Західним краєм. І буквально за рік з нічого постала держава: парламент, уряд, суд і чотири універсали, а завершилися кроки з державного будівництва Конституцією. Фактично з того моменту держава стала повноцінною в усіх аспектах і проявах. Не було б тої Конституції, тої держави — не було б і сучасної України. Але конституційний процес в Україні — то не лише та Конституція. Бо в давньоруський час була «Руська правда», яка визначала на той час систему стосунків у суспільстві, у козацькі часи — Конституція Пилипа Орлика, яка, власне, є українським варіантом європейського досвіду. Бо на такому ж принципі існувала Польська та інші європейські держави. Тоді була Республіка, але з виборним монархом, була рівновага влади, Козацька рада могла якісь розпорядження скасувати. 1900 року було у Львові опубліковано проект Конституції. Щоправда, газета вийшла лише одним числом і її одразу закрили. За часів Кирило-Мефодіївського братства також були спроби писати свою Конституцію. А реалізацією цих задумів, проектів і мрій була Конституція 29 квітня 1918 року, і вже тепер —Конституція 1996 року».

У рамках відзначення 100-річчя Конституції УНР у Верховній Раді відкрито виставку з унікальними експонатами: тут представлено три вітрини, які символізують три етапи державотворення: Конституція Пилипа Орлика (фотокопія, бо оригінал, на жаль, досі в російських архівах), Конституція УНР та сучасна Конституція України, на якій складають присягу народні депутати. Окрім того, у Музеї українського парламентаризму, який створюється у Верховній Раді з ініціативи Андрія Парубія, буде представлено експозицію про конституційний процес. До ювілейних заходів також видано фотокопію Конституції УНР 1918 року, яку буде передано до українських бібліотек та вишів. До речі, вона дуже маленька — всього на восьми сторінках, чотирьох аркушах. Досі зберігся унікальний оригінальний примірник Конституції, який перевидали і тепер «піде в люди». Ініціатором заходу також виступив заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук.