Такий вигляд може мати майбутній ландшафтний парк на Херсонщині

Влада та громадськість Херсонщини шукають шляхи для порятунку рукотворних лісів лівобережжя Дніпра. Адже фінансування лісгоспів Каховського, Олешківського та Голопристанського районів держава фактично припинила, і коштів навіть на охорону зелених масивів, які формували понад півстоліття, не надає. Тепер керівництво обласної ради та облдержадміністрації «проштовхує» проект створення на лівобережжі регіонального ландшафтного парку «Гілея», щоб фінансувати його за рахунок місцевих коштів. Та в обласному бюджеті на 2018 рік грошей на утримання лісів не закладали, оскільки парку як такого ще немає. Зате є велика вірогідність того, що наступного літа замість зелених оаз від парку залишаться... самі лише голі ландшафти.

Триває гасіння чергової лісової пожежі на лівобережжі Дніпра.

 

Втрати більші за економію

На роботу лісової пожежної охорони, забезпечення чергування водіїв протипожежної техніки в лісгоспах, створення резерву пального тощо на поточний рік потрібно 18 мільйонів гривень. Натомість у бюджетах усіх рівнів, включно із державним, на це не передбачили жодної копійки. Звичайно, зекономили. Але ця «економія» виглядає радше як злочинна недбалість чиновників та державних мужів.
— Торік на боротьбу з лісовими пожежами потребувалося щонайменше 15 мільйонів гривень. Отримали заледве 914 тисяч з районних бюджетів та резервного фонду обласного бюджету. Патрулювання лісів з повітря гелікоптерами для своєчасного виявлення загорянь Держлісагентство не замовило — вертольоти піднімали лише «по факту», для боротьби з пожежами, які вже вирували. І ось наслідки такої «економії»: сталося майже чотириста загорянь, вогонь зжер тисячі гектарів лісу. Цьогоріч фінансування на протипожежні заходи не маємо взагалі, тож ситуація погіршується. Невже Україна стала такою багатою, що може собі дозволити випалювання тисячі гектарів зелених насаджень щороку? — дивується начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Віктор Тищенко.

«Гра у хованки»

У тривожному очікуванні й рятувальники краю. Вони добре усвідомлюють, що за відсутності допомоги від лісгоспів основний тягар протистояння лісовим пожежам знову ляже на підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій. «Минулий рік у плані лісових пожеж для нас виявився дуже складним. Дев’ять місяців з дванадцяти на півдні України стояла посуха, і через перший-ліпший недопалок чи випадкове багаття спалахувала суха соснова глиця, а вітер роздмухував вогонь. Зараз розробляємо схеми розміщення пожежних розрахунків ближче до лісових масивів за рахунок міських пожежних частин, — розповідає начальник Головного управління ДСНС в Херсонській області, полковник Сергій Чорний. — Та якщо лісгоспи нам не допомагатимуть, буде доволі кепсько. Адже міські вогнеборці не знають лісових доріг і поняття не мають про найкоротші шляхи до протипожежних водойм, захованих у заростях».
Прикметно, що держ-бюджетне фінансування лісових господарств Херсонщини не відбувається уже третій рік поспіль — лісгоспи сяк-так животіють лише за рахунок доброчинних внесків, що їх збирають колеги з Центральної та Західної України. Однак цих грошей вистачає лише на третину від мінімальних потреб.
Але ж так тривати вічно не може. Й Держлісагентству, й уряду час уже припинити цю «гру в хованки» і визначитися, нарешті, із долею рукотворних лісів лівобережжя Дніпра. Або чесно визнати, що держава утримувати їх більше не в змозі, і справді передати у відання регіонального ландшафтного парку. Або ж фінансувати принаймні боротьбу з пожежами та шкідниками. Оскільки шкідники на кшталт рудого та звичайного соснового пильщика нищать дерева не набагато повільніше, ніж вогонь — вони вже «розкошують» майже на половині зелених масивів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото надане прес-службою ГУ ДСНС Херсонщини.

Херсонська область.

 

ФАКТ

Потреба у фінансуванні десяти лісгоспів Херсонської області в 2018 році становить 81,4 мільйона гривень. Через відсутність коштів із 1100 працівників цих підприємств 630 уже звільнилося.