У населених пунктах зони спостереження Рівненської АЕС завершився перший етап громадських слухань щодо продовження терміну експлуатації енергоблока № 3 (ВВЕР-1000). Населення підтримує намір енергогенеруючого підприємства продовжити термін експлуатації енергоблока.

У грудні минулого року закінчився проектний термін експлуатації енергоблока № 3 РАЕС. Для проведення комплексу робіт з продовження терміну експлуатації енергоблок було виведено в планово-попереджувальний ремонт на 240 діб. За цей час буде виконано усі заплановані заходи з модернізації, реконструкції, заміни обладнання, яке виробило проектний ресурс, на сучасне, що відповідає усім вимогам безпечної експлуатації енергоблока АЕС.

Впродовж лютого-квітня для представників та громад сільських і селищних рад навколишніх пунктів зони спостереження Рівненської АЕС проводили громадські слухання для розгляду матеріалів з обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблока № 3 РАЕС. У березні та квітні говорили на цю тему з представниками та громадами Рівненщини — Балаховицької, Великожолудської, Ромейківської, Полицької, Городецької, Воронківської, Хиноцької, Великотелковицької, Більськовільської, Собіщицької, Сопачіської, Озерецької та Мульчицької сільських та Рафалівської селищної рад.

Представники громадськості отримали вичерпні відповіді на всі питання, що їх цікавили. Серед них: будівництво енергоблока № 5 РАЕС, захоронення побутових та радіоактивних відходів, технологічне обладнання, що замінюється на енергоблоці № 3 РАЕС, світовий досвід продовження ресурсу атомних енергоблоків.

Жителів Рівненщини цікавило, чи існують пільги на електроенергію для населення, що проживає в зоні спостереження електростанції. Як зауважив начальник виробничо-технічної служби РАЕС Юрій Гутник, з липня 2019 року починає діяти новий ринок електроенергії, де кожна вітчизняна АЕС матиме можливість продавати електроенергію напряму споживачам за прямими договорами. Однак у новому законі про функціонування ринку електроенергії не прописано жодних пільг на електроенергію для населення зони спостереження. Пропозицію про надання пільг мешканцям зони спостереження РАЕС при підключенні споживачів до електромережі та щодо збільшення кількості електроенергії, на яку розповсюджується пільговий тариф, буде винесено на заключну зустріч із громадськістю.

Не менш гострим для громад було питання розподілу субвенції на соціально-економічну компенсацію ризику населення зони спостереження РАЕС. Так, очільники сіл Воронки, Великий Жолудськ та Більська Воля звернулися до представників поліського енерговелета з питанням щодо адресного перерахування субвенції на громади сільських та селищних рад. Начальник управління інформації та роботи з громадськістю РАЕС Петро Кратік зазначив, що розподіл субвенції є прерогативою районної влади, яка повинна враховувати думку громади. Керівництво РАЕС звернулося до народного депутата України Василя Яніцького щодо внесення змін до закону про розподіл субвенцій у частині об’єднаних територіальних громад, що дало б змогу ОТГ самостійно впливати на розподіл коштів субвенції.

Мабуть, чи не найбільше людей турбувало питання ремонту доріг у зоні спостереження електростанції, які вважаються шляхами евакуації.

Загалом, за підсумками проведення дев’яти публічних обговорень, населення зони спостереження Рівненської АЕС підтримує намір енергогенеруючого підприємства продовжити термін експлуатації енергоблока 
№ 3. Наступний етап громадських слухань відбудеться на рівні районів та розпочнеться вже у травні.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Фото надано автором.