Переформатування АТО в Операцію об’єднаних сил не остудило запалу російсько-окупаційних військ. За добу (дані на 02.05) противник 52 рази відкривав вогонь по наших позиціях, використовуючи важке озброєння, заборонене Мінськими угодами. Крім того, обстріляв житловий сектор Торецького.
За інформацією «ІС», на територію ОРДЛО (переважно в ОРЛО) Москва планує відправити підрозділи ВДВ ЗС РФ. Їхнє завдання — спровокувати ЗСУ на наступальні дії для подальшого знищення максимальної кількості наших військовослужбовців і проведення швидкої контратаки як відповідь на «агресивні дії української сторони» для взяття під свій контроль додаткових районів Луганської області. У групі «ІС» зазначають: мета цієї операції — не створення «картинки» для росТБ, а розстріл українських воїнів, що має підірвати моральний дух ЗСУ і спричинити зростання недовіри до вищого військово-політичного керівництва України, а також забезпечити прорив російських військ углиб підконтрольної Києву території Луганської області з подальшим закріпленням на нових позиціях.
Водночас учора на брифінгу командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв заявив, що ООС спрямована на встановлення миру, але разом з тим жорстко реагуватиме на провокації окупантів.
«Військова операція — це лише один із елементів досягнення головної мети — повернення на всю територію українського Донбасу мирного, безпечного й забезпеченого життя», — зазначив він. І пояснив, що Операція об’єднаних сил вводить поняття «район бойових дії» і «зона безпеки». За словами Наєва, тимчасовий особливий порядок, який там може діяти, передбачає певні обмеження у свободі пересування, які запроваджуються з міркувань безпеки громадян. Одна із цілей таких заходів — недопущення вивезення зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речей з району конфлікту.
Також відповідаючи на запитання про поставку американських комплексів Javelin, отримання яких підтвердив напередодні Президент Петро Порошенко, Сергій Наєв повідомив, що Об’єднані сили на сьогодні не мають цих ПТРК.

Ольга ВІТЕР.