Кабмін України в четвер затвердив стратегію відродження українського авіабудування до 2022 року. Згідно з нею, обсяги виробництва авіаційної техніки мають збільшитися на 100 млрд грн, обсяг її експорту — до 75, 3 млрд. Як повідомляє zn, ua, розроблений Мінекономрозвитку і торгівлі (МЕРТ) проект розпорядження КМУ прийнятий за процедурою без обговорення з дорученням доопрацювати документ із Мінфіном у триденний термін.

Серед основних заходів стратегії — перетворення ДП «Антонов» на холдингову компанію; організація для потреб армії та силових структур, а також на експорт поглибленої модернізації й виробництва вертольотів Мі-2МСБ і Мі-8МСБ; створення та організація багатоцільового легкого вертольота злітною масою 4—5 тонн у рамках НДДКР «Корольок» МСБ-2; організація виробництва вертольота злітною масою 7—8 тонн; організація виробництва лопатей і головних вертолітних редукторів для вертольотів сімейства «Мі».

Крім того, основні заходи стратегії включають: завершення розробки та серійне виробництво турбореактивного авіадвигуна АІ-28; забезпечення програми імпортозаміщення проектів літаків Ан-140, Ан-74 і Ан-32 і збільшення їх випуску для українських і закордонних замовників; відновлення виробництва шасі для літаків Ан-140, Ан-148/158; стимулювання закупівель вітчизняних літаків через механізм діяльності лізингових компаній, що мають пільгові умови.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, прогнозний обсяг необхідного для реалізації стратегії фінансування становить 23 140,28 млн грн, із них 6,97 млрд — за рахунок бюджету.