Окупація Криму гальмує розвиток виноробства на півдні України. Комунальна агрофірма «Білозерський» (село Дніпровське Білозерського району Херсонщини), зокрема, вже третій рік не може налагодити продаж сертифікованих саджанців трьох вельми продуктивних сортів винограду, створених свого часу в Національному інституті вино-граду і вина «Магарач», на території анексованого нині півострова.
Директор підприємства Віталій Шишенко нагадав, що на його плантаціях вже понад два десятиліття вирощують саджанці таких відомих сортів, як Цитронний, Бастардо Магарачський, Первісток Магарача. На якісний посадковий матеріал стабільний попит був завжди, і він зберігається надалі. Але постала проблема: для легальної реалізації такого товару потрібна ліцензійна угода з власником згаданих сортів. А продовжити її дію неможливо, оскільки захоплений Росією «Магарач» не може претендувати на плоди інтелектуальної праці українських селекціонерів. Тож агрофірма втрачає доходи, і їх у вигляді роялті
(2—8 відсотків від собівартості саджанців як винагорода за авторські права) недоотримують вітчизняні науковці.
Керівництво «Білозерського» вже звернулося по допомогу у вирішенні проблеми до Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА. Заступник директора департаменту Андрій Недєлько каже: укладати ліцензійні договори з «Магарачем» знову буде можливо, тільки якщо установу перереєструють на материковій Україні чи визначать власника прав на згадані сорти винограду рішенням уряду. Але цим повинні займатися не обласна влада і не винороби, а Кабмін та Національна академія аграрних наук України.

Херсонська область.