Таке побажання Петро Порошенко висловив Вадиму Лозовому (на знімку)

під час представлення його як нового голови Хмельницької ОДА. Насамперед глава держави привітав усіх з Днем Європи, зазначивши, що хоча святкування проходить не вперше, втім, цього разу воно особливе. Бо Україна нарешті зруйнувала старі зв’язки з Радянським Союзом та російською імперією і нарешті приєдналась до європейської сім’ї. Для цього, за словами Президента, було зроблено чимало: проведено 144 реформи і впроваджено безвізовий режим з єврозоною. Останнє відкрило безвізовий режим із багатьма іншими країнами Латинської Америки, Південної і Східної Азії, Перської протоки — загалом тепер 117 країн пропонують його українцям. «Український паспорт увійшов у тридцятку найбільш привабливих паспортів світу», — сказав Порошенко.

Серед найуспішніших реформ всередині країни Президент назвав реформу децентралізації:

— Нинішнього року частка бюджету, який залишається місцевим громадам, сягнула 51 відсотка. Кожна копійка працює на громаду, і вона має бути інвестована в школу, дитсадок, дорогу, освітлення, програму сімейної медицини... Гроші не повинні використовуватись владою у власних інтересах чи йти на підкуп виборця. Вони мають сприяти підвищенню рівня життя громади і захищати інтереси кожного українця.

А ресурси для цього є, адже державний бюджет вдалося збільшити вдвічі, а місцеві зросли в три-чотири рази. Деякі збільшились навіть у п’ять-сім, а то й у дванадцять разів. Не помічати цього неможливо. Уряд зробив усе можливе, щоб дати на місця такі надходження. Водночас тепер має право на те, щоб спитати за ефективність використання коштів.

Не варто забувати й те, що країна змушена використовувати значні кошти на оборону, — зауважив П. Порошенко. Шість відсотків внутрішнього валового доходу йде саме на ці цілі. Якби ці сто мільярдів гривень могли йти на розвиток країни, досягнення були б ще вагоміші. Та за всіх труднощів Україні вдалось побудувати армію, яка гідно протистоїть ворогові.

Щодо Хмельниччини, то і вона, за словами Президента, зробила гідний внесок в розбудову і армії, і держави. Однак є ще над чим працювати і новому очільнику краю, і керівникам усіх рівнів. Адже рівень середньої заробітної плати в області залишається одним із найнижчих серед інших регіонів. Якщо в середньому по країні цифра наближається до 9 тисяч гривень, то на Хмельниччині вона не перевищує 6,8 тисячі гривень.
— Чого скаржитися на те, що за таких заробітків люди виїжджають за кордон? — запитав Президент. — Ми вже ставимо завдання, щоб до кінця року вийти в країні на мінімальну зарплату в чотири тисячі гривень. І це не межа.

Тож і Хмельницька область має наближатися до таких стандартів. Допомогти в цьому має і активне залучення іноземних інвестицій в економіку краю. Нині їх рівень залишається невисоким. Зробити крок уперед на цьому шляху — це ще одне з першочергових завдань, які глава держави поставив перед очільником ОДА. Тим паче що на рівні країни в цій сфері зроблено чимало. Адже за доволі короткий термін Україна піднялась у рейтингу інвестиційної привабливості із 153-го на 76-те місце.

Що стосується кадрових змін в області, то Президент пояснив їх так: Олександр Корнійчук, який до цього очолював ОДА, переходить на іншу роботу, буде радником Президента й отримає від нього завдання в інших сферах діяльності.

А призначення Вадима Лозового — це пропозиція уряду, яку підтримав П. Порошенко. Насамперед через те, що він — представник реальної економіки. Адже до цього Вадим Лозовий працював заступником генерального директора ТОВ «Епіцентр». Крім того, Вадим Миколайович — депутат Хмельницької обласної ради, керівник депутатської фракції «За конкретні справи», голова постійної комісії з питань економічного розвитку, промисловості, підприємництва, енергетики, транспорту та зв’язку, член депутатської групи «Захист прав власників земельних паїв». Тож з проблемами області він знайомий.

Новопризначений керівник запевнив Президента, що готовий до наполегливої роботи і відкритий для співпраці з усіма, хто прагне змін на краще для Хмельниччини.

Хмельницький.