Батьки загиблих воїнів — це також герої, оскільки саме вони виростили тих, хто віддав за нас життя, боровся за українські землі, і вони заслуговують на особливу шану і подяку. Героїчними є мами і тата, які знайшли в собі потенціал і не побоялися взяти у свої родини дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування... З нагоди Дня матері та Міжнародного дня сім’ї саме для таких родин Новоград-Волинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в рамках програми «Соціальний захист вразливих категорій населення на 2017—2021 роки» було організовано екскурсійну поїздку до Луцька.
Першим нас радо зустрів Музей Волинської ікони, у колекції якого є не лише ікони, а й скульптура, предмети церковного декоративного різьблення XVI—XVIII ст. У восьми залах музею експонується понад сто унікальних волинських ікон. Серед них: «Спас у славі» XVI cт., «Богородиця Одигітрія» XVI cт., «Покрова» 1630 р., а також твори Йова Кондзелевича. Особливо вразив зал, облаштований для Холмської чудотворної ікони Богородиці. Ця унікальна пам’ятка візантійського письма XI ст. є однією з найдавніших чудотворних ікон. Її історію від створення і до того, як її принесла Надія Горлицька до музею, захопливо розповіла екскурсовод Ангеліна Вигодник.
Батьки та діти побували на екскурсії у відомому Замку Любарта XIV ст. — одному з чудес України, де відвідали і єдиний у країні музей дзвонів.
Художній музей Луцька вразив своїми шедеврами XVI—XX ст. Гордістю музею є твори пензля Хусепе де Рібере, Алессандро Маньяско, Йозефа Грессі, Яна Матейко, Івана Айвазовського та інших. Зацікавила також експозиція українського історичного портрета XVI—XVIII ст. 
На завершення новоград-волинці відвідали Волинський краєзнавчий музей. Він зберігає понад 140 тисяч експонатів основного фонду, які репрезентують природу, історію, етнографію та мистецтво краю.
Наш центр висловлює щиру вдячність за співпрацю директорам історико-культурного державного заповідника П. Рудецькому та краєзнавчого музею А. Силюку. Маємо надію, що нам вдалося урізноманітнити буденність батьків, чиї сини стали ангелами.

Антоніна ЛАПИНСЬКА, 
директор Новоград-Волинського міського центру
соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.