Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що миротворчі сили ООН мають замінити російські війська на Донбасі. Про це він заявив під час телефонного прес-брифінгу для журналістів, організованого із Брюсселя. При цьому Волкер наголосив, що в Європі спостерігається значний рівень підтримки цієї ініціативи.
«Я гадаю, що найважливіше повідомлення для Путіна: що європейці хочуть бачити мир в Україні, вони хочуть бачити, що територія України відновлена, вони хочуть бачити впровадження Мінських угод. І це все у руках Росії. Нам потрібно, щоб Росія втілила це в життя», — заявив він.
За словами спецпредставника Держдепу США, РФ має ухвалити основоположне рішення, щоб встановити мир на сході України: вивести свої війська й дозволити, щоб миротворці ООН замінили їх. Він запевнив, що західні партнери робитимуть усе можливе, щоб зберігати канали й діалог відкритими.
Водночас Курт Волкер зазначив: рішення про зміну поведінки Росії залежить від Путіна. Мовляв, він повинен зробити так, щоб урегулювати конфлікт, якщо хоче відновити міцні відносини з Європою й заслужити скасування санкцій, запроваджених через бойові дії на сході України.
«І якщо президент Путін серйозно погодиться на таку силу, не просто на захист спостерігачів на лінії розмежування, а на справжню миротворчу силу, я гадаю, що ми зможемо побачити певний значний прогрес. Я гадаю, що це основне повідомлення для президента Путіна», — сказав Курт Волкер.
У зв’язку із загостренням ситуації на сході нашої країни протягом останнього тижня Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов побував на передовій українських позицій. Він провів нараду з військовим керівництвом і керівниками силових структур щодо ефективності протидії російській агресії в умовах переходу від антитерористичної операції до Операції об’єднаних сил, повідомляє прес-служба РНБО. Турчинов акцентував на тому, що противник використовує заборонені Мінськими угодами артилерію, танки, реактивні системи залпового вогню й здійснює обстріли української території на глибину до 30 кілометрів. У результаті чого було знищено цивільну інфраструктуру, є загиблі не тільки серед військових, а й серед мирного населення.
Крім того, Турчинов повідомив, що українська розвідка спостерігає активну концентрацію російських військ у безпосередній близькості до кордону, що свідчить «про підготовку російським військово-політичним керівництвом масштабних провокацій і наступальних дій, які можуть розпочатися будь-якої миті».
За даними прес-служби ООС, за добу (на ранок 24 травня) ситуація в районі проведення Операції об’єднаних сил залишалася контрольованою. За цей час російсько-окупаційні війська 36 разів порушили режим припинення вогню, з них 12 разів відкривали вогонь із артилерії й мінометів. «Підрозділи Об’єднаних сил вели активну оборону й давали адекватну відповідь по всій лінії зіткнення», — йдеться у повідомленні.