У Херсоні комунальний навчальний заклад мимохіть обдарував чи то державу, чи то приватну енергетичну компанію десятками тисяч кіловатів електроенергії. І не отримав за це навіть «дякую».
Понад два роки тому міжнародна корпорація НЕФКО за сприяння уряду Фінляндії збудувала в приміському селищі Антонівка новий навчальний корпус для загальноосвітньої школи № 21 із природних матеріалів і відповідно до фінських стандартів безпеки та якості. Для стабільного забезпечення корпусу електроенергією на даху будівлі розгорнули чотириста квадратних метрів сонячних панелей. Їхньої потужності вистачало для освітлення класів та підігріву води, а в теплу пору року з’являлися чималі залишки. Їх «перекачували» до загальної енергосистеми, але керівництво школи одразу ж поставило питання: а хто відшкодовуватиме вартість такого багатства? Та відповіді на нього тут не мають досі.
— Інженери підприємства, що обслуговує обладнання «зеленого» корпусу, вже підрахували, що впродовж минулих двох років і восьми місяців від наших сонячних батарей до національної енергосистеми пішло 34 тисячі 229 кіловатів електроенергії. Якщо рахувати за тарифами для альтернативної енергетики, коштують вони понад триста тисяч гривень. Нам цих грошей вистачило б, наприклад, на капітальний ремонт спортивного залу, — розповідає директор школи Галина Лугова. — Звернулися по роз’яснення до компанії «Херсонобленерго». Там повідомили, що якби ми були приватними власниками джерела альтернативної енергії, то договір про постачання уклали б без жодних проблем. Та школа є неприбутковою організацією і заробляти на комерційному використанні електроенергії, виявляється, не має права.
Для того аби школа отримала статус повноцінного постачальника «зеленої» енергії, треба вносити зміни до освітянського та енергетичного законодавств. Хтось із народних депутатів України може зауважити, що міняти закони через одну-єдину школу — це вже занадто. Та прогрес іде вперед, і таких неприбуткових закладів із сонячними батареями на даху чи вітрячками на подвір’ї найближчими роками ставатиме дедалі більше. Тож і законотворцям варто було б не очікувати змін, а випереджати їх.

Херсонська область.